Водещи новини

Художниците от Пазарджик Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха горяща скулптура в град Ялта, Крим

 

Творческият тандем Маргарита Иванова и Спас Киричев се завърна от участие в VIII международен фестивал на художествената керамика „Огнени цветя“ в град Ялта – Крим. 

Той се проведе в Никитската ботаническа градина. Керамичният симпозиум „Огнени цветя“ в Ялтенската ботаническата градина е първият по рода си опит за горящи скулптури. Шест огнени пластики на ботаническа тема се проектираха и изпълниха от художниците специално за градината.
Условието на фестивала бе да се направят 6 скулптури с височина 1,60-1,80 м. и с диаметър до 0,70 м. и да се изпалят при 1200-1300 градуса по Целзий. За изпалването е направена специална отваряема конструкция. Всяка скулптура се изгражда от двама автори. В продължение на две седмици жителите и гостите на град Ялта имаха възможността да следят внимателно работата на известни скулптори от Русия, Украйна, Индия, България и Узбекистан. Шест вечери в 20.00 часа любопитни зрители се стичаха, за да наблюдават горящите скулптури, които се отваряха при най-високите си температурни степени, посипваха се с трици и отново се затваряха за бавното им и спокойно изстиване в конструкцията.   
Маргарита Иванова и Спас Киричев се отзоваха на поканата отстрана на Никитската ботаническа градина в Ялта и основния организатор художникът Александър Шеханин. На територията на ботаническата градина, приличаща на Райската градина,  българските творци издигнаха скулптура на тема „Дървото на познанието“, свързвайки библейското сказание. Пластиката представлява дърво, върху което пластично са преплетени букви от глаголицата и кирилицата. Познавайки буквите, хората могат да четат, а книгата е прозорец към света и познанието.
Слеед края на фестивала творбите се даряват от авторите и се експонират на подходящи за целта места.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.