Водещи новини

И панагюрци участваха във фестивала „Времена и епохи“ в Москва

Представители на Регионален клуб „Традиция”- Панагюрище участваха в престижния Международен военноисторически фестивал “Времена и епохи 2018” в Москва, Русия,

една от целите на който е да създаде нов туристически облик на столицата.Фестивалът се проведе от 9 до 19 август и в него участваха над 3000 реконструктори от 300 военноисторически клуба от цял свят. Те представиха различни моменти от живота (бит, обичаи, войни ) през различни исторически периоди на своите държави за времето от Античността до Втората световна война.
Българската група е била съставена от 23 човека от регионални клубове на НД „Традиция” от Добрич, Шумен, Търговище, Велики Преслав и Панагюрище. Те са имали задачата да се включат в пресъздаването на Руско-турската война 1877-1878 година заедно с техни колеги от Русия. По повод 140 години от Освобождението на България от османско иго нашите реконструктори са представили участието на Българското Опълчение във войната под командването на генерал Столетов при Стара Загора,
разказа
Методи Навущанов, председател на панагюрския клуб. 
 
Българите са представили и два модела униформи и снаряжение на турската армия по време на войната 1877-1878 година, а руските реконструктори са представили руската имперска армия- Девета пехотна дивизия, част от чийто полкове са воювали и на връх Шипка. Съвместно с руските си колеги българите са работили 3 дни на площадката за Руско-турската война от 1877-1878, като са показали и голямо-форматни банери със снимки и документи. Показани са били и различни предмети от бита, като  била демонстрирана тяхната употреба, както и копия на две знамена – на турската редовна армия и на Самарското знаме. 
 

Поканата към българите е била чрез Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк”. 
Участниците в тазгодишното издание на „Времена и епохи” са били разпределени на 30 тематични площадки по градинския пръстен на Москва, като българите са били на Рождественския булевард. В Москва българската група е поднесла венец пред паметника на героите от Плевен.
 
Организатори на фестивала „Времена и епохи” са Агенцията за исторически проекти „Ратоборци” с подкрепата на Правителството на град Москва, Департамента по хотелиерско и ресторантьорско стопанство на град Москва, Руското военноисторическо общество, чийто председател е министърът на културата на Руската федерация, федерални и регионални електронни и печатни медии.
СНИМКИТЕ са на
Надежда Николова и Снежана Иванова

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.