четвъртък , 28 март 2024

Откриха огнище на туберкулоза по говедата край Стрелча

Спешни мерки срещу разпространението на туберкулоза разпоредиха в Община Стрелча.

Повод за това първично огнище на болестта, открито в местен животновъден обект. 
Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия е свикано в петък, 17 август. Решено е да се въведе контрол, за да се избегне заразяване на други животни. Ограниченията в заповедта на комисията важат и за добитък, и за домашни любимци в цялата територия на общината.
Забранено е да се извеждат четириноги без ушни марки и чипове, както и такива, на които не са  направени задължителните имунизации. Стопаните се задължават да декларират пред районния ветеринарен лекар  вида, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги предоставят за идентификация, имунизация и диагностички изследвания, включително туберкулоза. 
В помещенията за отглеждане, местата за водопой, складиране на фураж и тор, както и около тях, трябва да бъде направена дезинфекция.
Забранява се провеждането на пазари и изложби на домашни любимци, селскостопански животни и техните продукти на територията на Стрелчанска община.

Няма забрана за ползване на млякото,  но експертите препоръчват то да се консумира само след термична обработка.
На пастирите и собствениците на селскостопански животни и домашни любимци  е разпоредено да направят лабораторни изследвания, включително на лицата, които са в пряк контакт с животни.
 

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.