петък , 19 април 2024

Отдава се почит на Св.вмчк Панталеймон и Св.Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква почита паметта на Св.великомъченик и целител Панталеймон.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Учил при знаменития тогава лекар Евфросин и след това станал придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон”.
Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи.
На 27 юли се чества и успението на Свети Климент Охридски. Църквата е отредила този ден за паметта на Седемте славянски просветители: Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под името Седмочисленици.

Имен ден днес имат Пантелей, Панко, Панто, Климент.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.