петък , 26 април 2024

Деня на независимостта празнуват днес САЩ

Преди 242 години на 4 юли е приета Декларацията за независимостта на Съединените Американски Щати,

 провъзгласяваща освобождаването на 13 колонии от британската корона.
Оттогава 4 юли се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и национален празник на страната.
Проектът за декларацията е подготвен от комисия, оглавена от Томас Джеферсън. Документът е приет от 2-я Континентален конгрес на 4 юли 1776 г. и обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Декларацията дава обяснение за причините, поради които Конгресът е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г.
Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли, денят, в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса. Декларацията за независимост е прочетена обществено за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания, на 8 юли. В продължение на месец след това този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. Подписан е от всички едва на 2 август 1776 година. Първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наречен Декларация за независимост, всъщност представлява предателство спрямо короната и има опасност петдесет и шестимата, които са го одобрили, да бъдат екзекутирани. Новината за Декларацията пристига в Лондон на 10 август, а войната за независимост продължава до 1783 г. Едва тогава Денят на независимостта става официален празник. Оттогава, в която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционно празнуване в този ден.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.