вторник , 23 април 2024
Водещи новини

Броят евродепутати ще бъде намален след изборите през 2019 г.

Броят на членовете на Европейския прламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, 

освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС.
Освен намаляване на числеността предложеното ново разпределение на местата, одобрено от Парламента, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след Брекзит. 
Една част от тези 46 места в резерв или всички те може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка.
Освен това евродепутатите подчертават, че разпределението ще се осъществи само ако Обединеното кралство излезе от ЕС. В противен случай ще се запази настоящото положение. Проектът за решение на Европейския съвет беше приет с 566 гласа „за“ срещу 94 „против“ и 31 „въздържал се“.
Новият състав на ЕП следва да бъде одобрен от лидерите на ЕС по време на Европейския съвет в Брюксел на 28 – 29 юни. Решението ще влезе в сила, след като бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

Бързи факти
Според Член 14(2) от Договора за Европейския съюз броят на евродепутатите в Парламента не може да надвишава 750, плюс председателя. Също така представителството на гражданите е „регресивно пропорционално“ с минимален праг от шест представители за държава членка. Нито една държава членка не може да получи повече от деветдесет и шест места.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.