Водещи новини

От днес светът е ФУТБОЛ

От днес – 14 юни, започва Световното първенство по футбол в Русия.

В двадесет и първото му издание ще участват 32 отбора. Мачовете ще се играя на 12 стадиона в 11 града. Първенството ще бъде открито с мач между Русия и Саудитска Арабия на стадион „Лужники“в Москва.
Световното ще продължи до 15 юли.
Победител в Световното първенство преди 4 години беше Германия, която надделя над Аржентина с 1:0 след продължения.  Двадесетото Световно първенство по футбол се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли.
В историята на 20-те проведени досега световни първенства само осем държави са завоювали световната купа. Бразилия е рекордьор по спечелени световни титли, общо пет. Италия и Германия се нареждат след нея с по 4 спечелени шампионата. Уругвай и Аржентина са с по две титли, а Англия, Франция и Испания са спечелили трофея веднъж. Десет пъти световните финали са се провеждали в Европа и на тях само веднъж неевропейска държава е печелила купата (Бразилия през 1958 г.). На останалите десет световни първенства отборите от Южна Америка са печелили трофея осем пъти, а европейските два – Испания на Световното първенство от 2010 година в ЮАР и Германия през 2014 г. в Бразилия. Само един път някой от отборите на Бразилия, Германия, Италия или Аржентина не е достигал до финал: това е финалът на Световното първенство от 2010 година в ЮАР, когато Испания се изправя срещу Нидерландия. Само два пъти национален отбор на държава, която не е от Европа или Южна Америка, е достигал полуфиналите: САЩ през 1930 г. и Южна Корея през 2002 г.

Първото официално световно първенство на ФИФА се провежда от 7 до 30 юли 1930 г. в Уругвай и в него участват 13 национални отбора: 6 от Южна Америка, 5 от Европа и 2 от Северна Америка. Негов основен инициатор и организатор е президентът на ФИФА Жюл Риме. На финала в Монтевидео Уругвай побеждава Аржентина с 4:2 пред 93 000 души публика и става първият световен шампион.

Вижте още

Кметът Желязко Гагов поздрави лично световния шампион по самбо Иван Хърков

Павлина ЛАЛЕВА С искрящи очи и слънчеви усмивки бе посрещнат тази вечер световния шампион по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.