Водещи новини

Гергьовски припевки имаше в село Попинци

С автентични народни песни от Попинци част от жителите на селото празнуваха

един от най-големите пролетни източноправославни християнски празници – Гергьовден. Тържеството бе под наслов „Гергьовски припевки“ и се проведе в уютната атмосфера на една от най-запазените стари къщи в село Попинци къщата на Риса Господинова, наричана баба Симоница. Къщата е мястото, където през 1968 година е заснета сцена от филма „Въртяжка“ – посрещането на Джумала. Днес за къщата се грижи наследничката на г-жа Господинова – Соня Симонова Терзийска.
По-нейна идея в двора на къщата на Гергьовден грейнаха красивите попински носии, чуха се медени песни, извиха се народни хора, замириса на вкусни традиционни ястия, а децата и младежите се полюляха на гергьовската люлка за здраве. 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Един коментар

  1. Това е лъжа!Никой не е ходил по къщите и ако някой е искал да иде….никой не може да го спре!Попинци показа на протеста,че не сме съгласни за каквито и да е дейности на Петелово!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.