събота , 27 април 2024

Гергьовден е, честит имен ден на празнуващите!

На 6 май Българската православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, Гергьовден.

 

Името Георги е с гръцки произход, образувано е от думите „гео” – „земя”, и „ерго” – „работя”. Оттук и значението на името – земеделец. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.
Краткото живоотоописание на един от най-почитаните светци в източноправославната църква разказва, че заради твърдата си вяра свети великомъченик Георги Победоносец бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.”
Днешният ден е празник и на българската армия – обявен от княз Александър I през 1880 година.
Имен ден днес празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.