неделя , 28 април 2024

България се поклони пред паметта на първите български депутати от Април 1876 година

И тази година пред паметника на делегатите от Първото Българско Велико Народно събрание в местността Оборище край Панагюрище 

се събраха признателни българи от цялата страна, за да се поклонят пред подвига на героите от Април 1876-та.
Поклонението започна с тържествен молебен, отслужен от духовници от Панагюрска духовна околия. Начело с архиерейския наместник Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.
Реч за героизма на априлци преди 142 години прочете председателят на
Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов.
„Първите български народни представили са се клели да умрат за България, за да имат децата им силна и свободна Родина. Над тези „ангели“, както ги нарича Захарий Стоянов, е бил единствено Господ. Той е единственият свидетел и вдъхновител на страшните думи, разтърсващата клетва и съдбовните решения. Затова и Господ чу думите им, прие саможертвата им и благослови България“, каза той, акцентувайки върху урока на оборищенци – да бъдем единни.
Поздравителен адрес изпрати председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В него се казва:
„За мен е изключителна привилегия като председател на 44-тото Народно събрание да Ви поздравя днес, когато сте пред олтара на Оборище. Този свещен паметник ни зове към единение, защото такова е посланието на „Народното събрание“ от 1876 година – „общонародните работи да бъдат общо решавани.
С право днес твърдим, че именно народните представители на Оборище полагат основите на българската парламентарна демокрация. Зидат темелите на свободна България. Обричат се на гибел в името на Отечеството и изковават скелето на онази чиста и свята Република, в която съдбините народни се решават с вишегласие.
Тия неустрашими първостроители на българската държавност, свикани на Оборище като съзаклятници, под вънкашност чужда, за да не будят подозренията на османската власт, бележат с делото си една от най-славните страници на историята ни…
Посланието на Оборищенци, че пътят на националната ни свобода и независимост преминава през принципите на демокрацията и равенството, са валидни и днес. Те приобщиха българския народ към голямото европейско семейство. Защото Оборище – тази камара без лордове, няма аналог в европейската история…“
В знак на преклонение пред саможертвата на априлци пред паметника бяха поднесени венци и цветя от различни институции, организации и отделни граждани.
Преди това Димитър Цоцорков връчи Националната награда на фондация „Цоцорков род“ на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Получи я ученикът Иван Тенев, ПХГ „Дамян Дамянов”, гр. Сливен, класиран на първо място в националния ученически конкурс, посветен на 140 години от Освобождението на България.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.