Водещи новини

Велики четвъртък е. Иисус Христос изобличава предателя и се моли в Гетсиманската градина

В четвъртия ден от Страстната седмица, преди самия празник Пасха, когато заколвали пасхалното агне,

учениците попитали Исус Христос къде ще заповяда да приготвят пасхалната трапеза. Той казал на Петър и Йоан да отидат в Йерусалим. Когато влязат в града, ще срещнат човек, който носи стомна вода. Да тръгнат след него и, когато той влезе в къщата, да  кажат на стопанина на къщата: „Учителят пита къде е горницата, където мога да извърша пасхата с учениците Си?“. Той щял да им покаже голяма празнично украсена горница. Те отишли и приготвили всичко необходимо за празнувъането на Пасха, както им заповядал Иисус Христос.
Вечерта Иисус Христос с дванадесетте Си ученици дошъл в горницата. Когато седнали на трапезата, Той казал: 
„-От сърце пожелах да ям с вас тази паска преди страданията Си. Знайте, че вече няма да  празнувам с вас, докле тя се не извърши в Царството Божие“.
След това било изядено пасхалното агне, Иисус Христос станал, налял вода в умивалника и започнал да мие нозете на учениците Си. Когато свършил това, което обикновено правел най-последният слуга в дома, Той казал: „Не дойдох да служа, а да послужаВие ме наричате Учител и Господ и това е правилно. Затова, ако Аз, Вашият Господ и Учител, ви умих нозете, то и вие сте длъжни да си умивате нозете един другиму“.
След това те продължили вечерята, по време на която Иисус Христос открил на учениците Си, че един от тях ще го предаде. Те силно се натъжили и всеки от тях питал: „Да не съм аз?“ Попитал и предателят Юда: „Да не съм аз, Учителю?“ Христос тихо му отвърнал: „Ти си!“ Но никой от учениците не чул това и всички се питали един другиго кой е предателят.
Апостол Йоан, когото Иисус обичал много се бил облегнал на гърдите на Учителя. Петър дал знак на Йоан да попита Иисус кой от тях е предателят. И Йоан попитал: „Господи, кой е?“
“ – Онзи е, комуто Аз натопя залък и подам“ – отговорил Иисус. И, като натопил залък хляб в блюдото, подал на Юда Искариот. И тогава, подир залъка, влязъл Сатана в Юда. Иисус му казал: „Каквото си намислил, върши по-скоро!“
Никой от учениците не разбрал това, което казал на Юда. Някои от тях решили, че му е заповядал да купи нещо за празника, защото Юда носел кутията с парите. Като приел залъка хляб, Юда веднага излязъл. 
След излизането на предателя Иисус Христос взел хляб и като въздал хвала на Бога, го благословил. Раздавайки на Своите ученици, казал:
“ – Вземете, яжте, тове е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на греховете. Това правете за мой спомен!“
После Спасителят взел чашата и като въздал благодарност на Небесния Отец, я подал на учениците Си с думите:
Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на греховете. Това правете за мой спомен!
На тази вечеря апостолите за първи път по чудесен начин се причестили с Тялото и Кръвта Христови.
В Своята беседа Иисус наставлявал учениците Си да изпълняват Неговите заповеди и им дал нова заповед – да се обичат един другиго. „Както Аз ви възлюбих, така и вие сте длъжни да се обичате един другиго. Пэо тзи любов между вас всички ще узнаят, че сте Мои ученици!“
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Това място го знаел е Юда, защото Иисус често ходел там с учениците Си. Когато пристигнали на обичайното място в градината, Иисус казал на 11-те апостоли: „Постойте тук, докато отида да се помоля!“ Недалеч от учениците Той преклонил колене, паднал по лице на земята и се молел на Небесния Отец да го избави от предстоящите страдания: „Отче, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша! Обаче нека да бъде не както Аз искам, а както Ти!“ Като се върнал при учениците Си, Той ги намерил да спят. „Станете и се молете, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а плътта немощна!“ И отново отишъл и се молел на Небесния Отец. „Отче Мой, ако не е възмогно да ме отмине тази чаша, да бъде Твоята воля!“ Когато Иисус се върнал при учениците си, отново ги намерил да спят. Като ги оставил, Той отишъл за трети път да се помоли.Намирайки се в страшна душевна борба, Спасителят се молел толкова усърдно, че кървава пот паднала от челото Му на земята. Тогава се явил ангел от небето и Го укрепил. След като завършил молитвата си, Той се обърнал към спящите ученици: – Вие не преставате да спите и да почивате. Станете!Свърши се, настъпи часът! Синът Човечески се предава в ръцете на грешници. Ето, вече идва моят предател!“

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всич ова яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.