Цветница е. Осанна на Давидовия син!

Пастир Емануил ТИНЕВ,
Евангелска съборна църква
Триумфалното влизане на Исус в Ерусалим е от изключително значение за историята на Изкупление на Божия народ.

1) Посредством Тържественото си влизане в Ерусалим, Христос категорично заявява,
че полага живота си даром, че умира доброволно.
Той взема нещата в Собствените си ръце. Той предизвиква събитията.           
Исус целенасочено планира тази демонстрация, напълно съзнавайки, че резултатът ще бъде Неговото арестуване, осъждане и умъртвяване. 
Ентусиазмът на народа със сигурност щеше да вбеси враждебните водачи в Ерусалим до такава степен, че те ще пожелаят по-силно от всякога да изпълнят пъкления си план против Божия Син.
2) Исус принуждава членовете на синедриона на променят своя график по отношение на Неговата екзекуция, така че да се хармонизира с Неговия план и този на Неговия Небесен Отец.
Първоначално планът на книжниците и фарисеите не беше Исус да умре на празника Пасха. Те искаха да мине празникът и чак след това да Го арестуват и умъртвят. Но реакцията на народа на Цветница беше един от факторите, които ускориха събитията.
3) Исус се изяви като Месията.
Чрез тържественото Си влизане във святия град Той изпълни месианското пророчество на Захкей 9:9
Нещо повече, когато множеството приветства Исус като Месия, Той по никакъв начин не отрече приложението на техното „Осанна“!
4) Исус изяви на народа какъв Месия е Той. Не е земен Избавител, какъвто те очакваха. Христос влезе в града на осел, рожба на ослица. Животно, което не говори за военни действия, а за преследване на мир.                                    
Така че Исус наистина влезе в Ерусалим като Принцът на мира!
Разказът за Тържествено влизане на Исус в Ерусалим можем да открием в 4-те евангелия. И въпреки че разказите се различават, те по никакъв начин не си противоречат, а се допълват.
Библейските изследователи считат, че има 14 важни момента в Евангелските разкази за Тържественото влизане на Исус в Ерусалим.
6 от тях се намират в Евангелието от Йоан, като за някои от тях се говори само в това Евангелие!
1.Народът посреща Исус :12,13а
Исус се движи от Витания към Ерусалим. Множеството, което се движи от Ерусалим към Маслинената планина (Елeонската планина, хълм) е чуло за възкресяването на Лазар (ст.18) и че Исус идва към града (ст.12). Всъщност първа пристига новината, че Христос планира да дойде на празника в Ерусалим (12:9), въпреки решението на синедриона да го залови (11:57). И затова се чува мълвата: Той е на път, Той идва!
Това е огромно множество от поклонници, дошли за Пасхата, които излизат от източната порта на града в тази неделна утрин.           И когато виждат Исус, те чупят клони от палмите, които бяха разположени от двете страни на пътя от Ерусалим до Елеонския хълм и вероятно са ги развявали като знак на голяма радост.
В Свещените Писания палмата, която има забележително дълголетие, удивителен растеж и величествен вид, е символ на праведността и духовната жизненост на Божиите деца (Псалом 92:12-15)
Според богослова Уилям Хендриксен израиляните са държали палмови клони в едната ръка и клони от широколистни дървета и речни върби в другата, защото такава е заповедта в Левит23:40. И когато Божиите хора са развявали тези клони по време на Празника на Шатрите, те изразявали своята радост (Левит 23:40)
В евангелието на  Йоан, глава 12, символът е същият. Народът развява клоните като знак на радост и триумф. Сега най-после победата изглежда осигурена, защото този Исус успява да възкреси човек, който е бил в гроба 4 дни.
Какво ли още може да направи Той? Какъв е лимитът на Неговата сила?            
С такъв водач мощта на римляните може да бъде съкрушена и Божият народ освободен!
В евангелския разказ не само издигането и развяването на палмовите клони, но и мощният вик „Осанна!“, подкрепя разбирането, че това е израз на голяма радост от победата и успеха, който идващият в Господното име носи!
 
2.Народът вика Осанна: стих 13б
Двете множества – едното, идващо от Витания, и другото от Ерусалим, сега са обединени. Процесията слиза по западния наклон на Елеонския, маслинения хълм. Аплодисментите се засилват повече и повече. За тази бурна радост и необикновен ентусиазъм има няколко причини:
1) Пасхата наближава. Поклонниците се събират в Ерусалим, за да възспоменат великото избавление от египетското робство. В такава ситуация избавлението от чужди потисници е основната тема.
2) Но, за да бъдат избавени от римското владение, е нужен мощен избавител. Исус вече е показал свръхестествена сила при възкресяването на Лазар от гроба. За израиляните изглежда, че най-после мечтата им за възстановяване на Давидовия престол ще се изпълни. Затова те не само развяват палмовите клони, но и постилат пътя на Исус с клони и дрехи и викаха „Осанна“, което означава „Спаси ни, молим се, спаси ни сега!“
Това е молба, отправена до Ехова от поклонници, които са убедени, че времето за пълно избавление най-после е дошло. С дух на радост и очакване на наближаващия триумф, покланящите се на Господа се молеха Бог да не отлага повече обещаното спасение : „Ние те умоляваме, о Ехова, спаси ни сега!“: Пс.118:25 и 26!
Пс.118 е един от 6-те прославящи Бога псалми, които се изпълнявали специално на празника Пасха. Но дали юдеите считаха Пс.118 за месиански?
Според Марк.11:8,9 е ясно, че множеството обяви Исус за Месианския Цар А според Йоан12:13б, Той е провъзгласен за Благословеният, защото идва в името на Яхве. Очевидно е че мнозина от тези, които приветстваха Исус с Осанна, очакваха Той да изпълни техните земни очаквания.Те Го поздравиха като Цар на Израил, този който ще възстанови царството на баща им Давид.      За тях Той беше великият автор на чудеса (Лука19:37,38)
В светлината на всичко това не е изненада, че, когато Исус видя града, Той плака за него.
1.Народът посреща Исус : 12,13а
2.Народът вика Осанна : ст.13б
3.Исус язди магаре : ст.14,15
Разказът на Йоан оставя множеството и сега фокусира на Исус, който идва от Витания. Той взема едно осле, възсяда го и се отправя към Ерусалим. Това, което прави Христос, е ясно и точно изпълнение на пророчествата за Месията в Стария завет и ерусалимските жители и всички гости трябваше моментално да забележат това. Пророчеството, което Исус изпълни дословно е в Захарий 9:9!
Това пророчество е от тази част на Захария, което можем да озаглавим : Предсказания и Обещания : 9-14гл.
Когато Сион приеме своя Цар, няма никаква причина да се страхува. Този път към Ерусалим се е насочил не чужд цар, не цар завоевател и за това Сионовата дъщеря не трябва да се страхува.                                                                              Този Цар, според пророчеството в Захария 9-14гл. е Цар-Овчар, самият Месия. Дъщерята на Сион, към която е обръщението тук е самия Сион, т.е. Ерусалим и неговите жители!
На дъщерята на Сион се казва, нейния Цар, нейния духовен Месия, Този който ще отвори извор за очистване от грях и нечистота вече е дошъл : Зах.13:1
За да се подчертае мирният характер на идването на Месията –Цар е допълнено, че Той е възседнал на осле рожба на ослица. Той идва като Принц на Мира, а не като Воюващ Господар, за това Сионовата дъщеря трябва да спре да се страхува!
Магарето или оселът е животно, което обикновено се свързва с преследването на мир : Съд.10:4;12:14;2Цар.17:23;19:26;Ис.1:3
А конят в Библията се асоциира с военни действия : Изх.15:1,19,21; Пс.33:17;76:6;147:10;Пр.21:31;Ер.8:6;51:21;Зах.10:3;Отр.6:4
Евангелският разказ ни казва, че този цар е кротък, смирен, мирен и нежен. Той идва да донесе спасение. О, да можеха хората и днес да разберат това!
Но ние разбираме от пасажа, че даже и учениците Христови не разбраха тази истина в момента на изпълнение на пророчеството. Това ни отвежда до :
4.Невежеството на учениците : ст.16
Поради пренебрегването на Писанията и заради слабата им вяра даже и 12-те апостоли не разбраха, че действията на Исус бяха в изпълнения на изказани в миналото пророчества за Него. И че Тържественото му влизане в Ерусалим в 1-вия ден на седмицата е изявяването Му като Месията за Божия народ.
Но когато Христос се прослави чрез делото си : разпятие, погребение, възкресение и възнесение и изпрати Своя Дух, всичко това стана ясно за тях : 16:12,13
Те разбраха, че Зах.9:9 беше за Него и че това пророчество се изпълни 100% чрез влизането на Исус в Ерусалим на осле и посрещането му от народа с палмови клони в ръце, с Осанна и постилането на клони и дрехи по пътя Му!
5.Множество свидетели на възкресяването на Лазар : ст.17,18
Апостол Йоан се връща отново към множеството. Нека имаме в предвид, че огромното множество, което посрещна Исус се състоеше от много поклонници, които вече бяха пристигнали в града и хората, които бяха свидетели на чудото във Витания.
Хората свидетели на възкресяването на Лазар свидетелстваха отново и отново на другите хора за това нечувано дело. Те свидетелстваха за това, което видяха със собствените си очи : възкресяването на човек, който беше 4 дни в гроба.
В пълно съгласие с 12:9, ние четем че огромно множество от поклонници, дошли вече в Ерусалим от всички посоки излизат да посрещнат Исус защото чуха, че е извършил велико чудо, като е възкресил Лазар от гроба!
6.Безизходицата на фарисеите : ст.19
Фарисеите с чувство на безсилие, завист и гняв се упрекваха, че не са направили необходимото, за да елиминират Исус.
Те признаха, че не са постигнали целта си да спрат Христос навреме и сега събитията са извън техния контрол. Те съжаляват, че се забавиха да извършат пъкления си план навреме.
Не е чудно, че са ужасени и в пълна безизходица : „Ето, светът отиде след Него!“
Господ и днес посещава градове, народи и света както Го направи в Денят на Тържественото си влизане в Ерусалим.
Господ посещава днес мене и тебе чрез Словото си и Духа си!
Въпросът е какъв е нашият отклик?
Разбираме ли какво се случва или викаме по традиция Осанна, без да знаем че има Спасител и Той дойде пострада и умря за нас грешните?
Приели ли сме Този единствен Спасител, за да бъде твой личен Спасител?
За да стане Исус твой Спасител ти трябва да се покаеш за греховете си и да Го приемеш за Господ в живота си.
Не се заблуждавай! Да бъде Исус Господ в Живота ти, означава да предадеш живота си в Неговите ръце, за да го управлява по волята си!
Умолявам те да направиш тази стъпка на вяра днес, когато празнуваме заедно Цветница, за да може този празник да стане твой личен правник завинаги!
Осанна на Давидовия син! Нека Бог да ви благослови ! Амин!

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.