понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Културният аташе на Посолството на САЩ г-н Мат Хагенгрюбер се срещна с представители на бизнеса в Панагюрище

Културният и образователен аташе на Посолството на Съединените американски щати в България г-н Мат Хагенгрюбер посети Панагюрище на 27 март

и се срещна с представители на три от най-големите компании в общината „Асарел-Медет“ АД, „Оптикоелектрон груп“ АД и „Оптикс“ АД. На срещата присъстваха и зам.-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, директорът на Професионалната гимназия инж. Лушка Апостолова и представителите на американската програма „Фулбрайт“ г-жа Анджела Родел и г-жа Илиана Димитрова.
Интересът на дипломата към Панагюрище бе предизвикан от успешното взаимодействие между бизнес, училище и американското правителство на местна територия. Подобен пример е проектът по програма „Фулбрайт“, по която с финансиране на трите компании бе осигурен помощник-учител по английски език в Професионалната гимназия.
„Това е уникален партньорски модел, а Панагюрище е наистина забележителен град с впечатляваща икономика, богата култура и славна история. Готов съм да популяризирам вашия опит, а Посолството е отворено за бъдещи съвместни проекти“, сподели гостът.
Той посети Информационния център на „Асарел-Медет“ АД в Панагюрище, след което гостува в Професионалната гимназия, където присъства на урок, подготвен от американския преподавател Арън Рос. След това гостът разгледа учителската стая, кабинети и лаборатории в учебното заведение.

Представителите на бизнеса и училищно ръководство запознаха американския дипломат с пилотния проект за дуално обучение в Панагюрище, обединил община, училище и предприемачи с цел да задържи младите хора от региона в родния им край.
Преди заминаването си г-н Хагенгрюбер разгледа залата трезор в Исторически музей – Панагюрище и не скри възхищението си от експозицията на Панагюрското златно съкровище.
Източник и снимки
Фейсбук страницата на „Асарел-Медет“ АД

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.