Водещи новини

Благовещение е. Честит празник!

Историята за раждането на Исус Христос е удивителна. Но не по-малко удивителна е и вестта за зачеването Му.

В малкото градче Назарет, на север в Израил, живеела скромна девойка на име Мария. Тя обичала Господа и имала чисто сърце. Веднъж й се явил ангел Гавраил, изпратен от Господа, и й казал: „Радвай се благодатно! Господ е с тебе. Благословена си ти между жените“. Мария, като го видяла, се смутила от думите му. А ангелът рекъл: „Не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога; и ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и Царството Му не ще има край“.
Мария тогава не била омъжена, но била сгодена за благочестивия Йосиф. Тя попитала Ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще влезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий“.
Като разбрал, че Мария очаква дете, Йосиф искал да я освободи, но Ангелът Господен му се явил насън и му казал:
“Йосифе, сине Давидов! Не се бой да приемеш Мария, твоята жена; защото родилият се в Нея е от Духа Светаго. Ще се роди Син и ще му дадеш името Иисус; понеже той ще спаси хората Си от греховете им“.
Господ не оставя безсилно словото Си и след 9 месеца Мария родила Младенеца Иисус.
ИЗТОЧНИК: Популярна библия, Вехтия и Новия завет, София, 1990, с.123

Християнският празник Благовещение е утвърден от православната църква през VII век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги е на 25 март.
Според православната църква имен ден празнуват хората с имена
Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.