Търсят се „Лидери за свят без туберкулоза“. В Пазарджишка област болестта намалявала

Информационно събитие, посветено на Световния ден за борба с туберкулозата, се проведе на 22 март в РЗИ – Пазарджик, 

с партньорското участие на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания,Фонд за превенция на престъпността ИГА и здравни медиатори.
Тази година мотото на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, призовава да се открият лидери за ликвидиране на туберкулозата – лидери от политиката, общинското управление, лечебната мрежа, НПО, гражданското общество.
По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, заболеваемостта от туберкулоза в Пазарджишка област през 2007 г. е била 28.8 на 100 хиляди души население /за страната е отчетена 37 на 100 х./, а през 2016 г. тя е намаляла до 19.7 на 100 хиляди /за страната 21.3/.
Подчертано ефективни са провежданите всяка година Дни на отворените врати, които дават възможност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и своевременна хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.