понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Честит имен ден на Трифон, Лозан Тричко, Гроздан…!

Мъченик Трифон е светец лечител, когото народът смята за покровител на лозята, винарите и кръчмарите. 

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива, тъй като не приема да се откаже от християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. И докато житието на Свети Трифон ни запознава с човек, чийто път е изпълнен с много терзания, то народните предания придават и други щрихи към представата за светеца.
Едно от тях разказва как едва 17-годишен Трифон излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.
Според етнографи честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената, когато по нашите земи са бродели племената на траките.  Ароматното и силно вино, произвеждано от тях, било прочуто в цял свят. Според траките упойващият ефект на алкохолната гроздова напитка помагал на жреците да влезнат в контакт с боговете и по тази причина те създали култа към нея.
Според тракийския, славянски и прабългарски обичай на този ден, освен че се зарязва, трябва и да се засажда. Според народната мъдрост всяко момче, както и момиче, трябва да засади най-малко пет овощни дръвчета или лози, защото човек, който отглежда лозе, сади цвете или овощно дърво, не може да бъде лош.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.