От 24 януари започва Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. В България умират по 400 жени годишно от това заболяване

В края на януари започва ежегодната Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка.

Тя се провежда от 24 януари до 4 февруари. Целта е да се заостри общественото внимание върху последиците от диагнозата.
Ракът на маточната шийка е вторият по честота сред жените. Не по-малко от 1100 нови случаи диагностицират онколозите годишно у нас. За същия период от него умират 400 умират.
Това онкологично заболяване се причинява от човешкия  папиломен вирус. Независимо от честотата му, той е успешно лечим, ако бъде открит в начален стадий. Това става чрез прегледи и скрининги. Затова онколозите съветват те да не се пропускат.
Ракът на маточната шийка може да бъде установен при редовен гинекологичен преглед с цитонамазка. От нея може да се предположи, макар и с голяма вероятност, наличието на неопластичен процес. Цитонамазката се изследва от патолог и той може да постави диагнозата. Когато от цитонамазката се предполага карцином – резултати от теста PAP-II или PAP-IV, задължително се прави биопсия със сепарирано абразио.
Специалистите препоръчват веднъж на две години или ежегодно осъществяване на профилактичен гинекологичен преглед – с вземане на цитонамазка.
Източник: m.clinica.bg

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.