Водещи новини

Носител на наградата „Сахаров“ е опозицията във Венецуела

Представители на демократичната опозиция във Венецуела получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Това се случи по време на церемония в Страсбург този вторник.
По време на награждаването председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза, че това е награда за всички венецуелци по целия свят. Той отбеляза влошаването на правата на човека във Венецуела и призова за връщане към свободните избори, в които да участват всички, за да може венецуелският народ да избере своето бъдеще.
Андрей Ковачев (ЕНП, България) каза: „Искрено приветствам избора на Демократичната опозиция във Венецуела за лауреат на наградата „Сахаров“ за 2017 г. През последните няколко години Венецуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия на президента Николас Мадуро непрекъснато ограничава принципите на правовата държава и на конституционния ред и въпреки чеВенецуела е една от най-богатите на природни ресурси държави в света, населението й тъне в крайна мизерия. Надявам се с тази награда да окуражим както Националното събрание (и неговия председател Хулио Борхес), така и всички политически затворници от списъка на „Foro Penal Venezolano“ (Венецуелският наказателен форум) в противопоставянето им срещу властващия тираничен режим до пълното възстановяване на демокрацията и зачитането на човешките права в страната.“
Междувременно броят на политическите затворници възлиза на над 600 по данни от последния доклад на „Foro Penal Venezolano“ (Венецуелския наказателен форум), известна венецуелска организация за права на човека, която предоставя правна помощ pro bono (безплатно) на лица с ограничени икономически ресурси, за които се предполага, че могат да бъдат задържани, подложени на изтезания или произволно насилие по време на протести. Списъкът на политическите затворници включва известните опозиционни лидери Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонзалес.
От началото на 2017 г. са убити повече от 130 членове на опозицията, а над 500 души са произволно хвърлени в затвора.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.