Водещи новини

От утре отпадат визите до Канада

От 1 декември 2017 г. българите, които планират да бъдат в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или пътуване, няма да имат нужда от визи.

От същата дата от визи са освободени и румънските граждани,
 И на българите, и на румънците обаче ще им трябва Електронно разрешение за пътуване (еТА), за да могат да се качват на полетите към Канада. Кандидатстването за еТА става по лесен начин. От май т.г. това може да става и онлайн и срещу 7 канадски долара.
Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада, трябва да получат разрешения за работа от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада. За целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн. На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.
Полезно е да се знаят някои от нещата в Канада, които шокират чужденците:
1. Млякото в торбички
 Американците не могат да повярват, че това е възможно. Торбичките от по 1 литър се продават в районите на Квебек и Онтарио. Методът за пакетиране е внесен в Канада от DuPont през 1967 година, като идеята е взаимстване от Европа. Преди това млякото се продавало в стъклени бутилки, които били много по-тежки.
2. Eh?
Това възклицание се ползва много в Централна Канада и може да значи различни неща, в зависимост от това в какво изречение го поставяме. То може да е извинение, възклицания, да показва съгласие или пък несъгласие.
3. Внимание, лос!
По шосетата често се срещат знаци „Внимание: лос на пътя“. Тези животни тежат средно 400 кг за мъжките и 350 кг за женските. Сблъсък с лос може да бъде фатален не само за животното, но и за хората в автомобила. 
4. Мултикултурна нация
През 17-и век тук започват да се оформят френски и британски колонии. Затова има два официални езика – френски и английски. 40% от населението обаче не е нито от френски, нито от британски произход. Това са емигранти от други народи. В Канада се говорят още над 200 езика, сред които мандарин, пунджаби, испански и други.
5. Хокеят е нещо много важно
Хокеят е част от културата в Канада. Навсякъде има игрища – закрити или открити. Всички деца играят хокей. Тук никой не казва „хокей на лед“, а просто хокей, защото за канадците само това е хокей.
6. Канадците се извиняват много
 Канадците са известни като много учтиви хора и може да чуете думата Sorry много често.
7. Всички говорят за прогнозата за времето
 Времето е втората им любима тема на кандците след хокея. Медиите в Канада показват прогнози за времето с 229% повече, в сравнение със средното за света.
Източник: profit.bg

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.