понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Преизбраха Албена Симеонова за председател на Българска Асоциация Биопродукти

Редица изказвания предизвика отчетът за дейността на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти

за периода от юли 2016 г. до юни 2017 г. Общото отчетно-изборно събрание на БАБ се проведе на 3 ноември в Панагюрище и на него присъстваха делегати от цялата страна. В началото на своя отчет председателят на Асоциацията Албена Симеонова припомни, че УС включва трима досегашни председатели и още двама колеги, участвали в предишни управителни съвети, като на последното Общо събрание единият е подал оставка. Така през изтеклия период УС е работил в непълен състав, но, въпреки това е полагал усилия да е в помощ на членовете на БАБ, да реагира бързо, адекватно, компетентно и настоятелно по повод различни проблеми, предизвикани от неочаквани промени в нормативната уредба. 
Г-жа Симеонова отчете, че представители на БАБ участват активно във всички работни групи, свързани със законодателството в сектор, в Комитета по наблюдение на ПРСР и редица други ведомства.
През отчетната година УС е провел множество рутинни срещи с експерти от МЗХ, ДФЗ, БАБХ, участвал е в кръгли маси, изготвял редица становища, които своевременно са внасяни в съответните институции.
БАБ продължава успешното си партньорство с Аграрния университет в Пловдив и със Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, където с Катедра „Аграрна икономика“  има подписан меморандум за сътрудничество.
Председателят на БАБ отбеляза, че по време на мандата на този УС са се сменили трима аграрни министри (Десислава Танева, Христо Бозуков и Румен Порожанов), и всеки от тях е имал различна визия за развитието на земеделието като цяло и особено на биоземеделието. Този факт често значително е затруднявал работата. Албена Симеонова посочи десетките участия в срещи, клъгли маси и изложения в страната и чужбина.
Средствата по мярка 11 са изчерпани и нови производители, както и тези, които завършват тази или следващата година мярка 214, няма да могат да кандидатстват. Очертават се няколко поредни нулеви години, което по никакъв начин не кореспондира с приетия от Министерски съвет План за развитие на биоземеделието“, съобщи
г-жа Симеонова.

Сред делегатите тази новина отприщи пътя на редица изказвания, голямата част от които не бяха по отчета за дейността на УС. Всички обаче бяха категорични, че е крайно време Народното събраниие да приеме Закон за браншовите организации. Чуха се мнения за неадекватното отношение на земеделските министри към проблемите на биопроизводителите, даде се предложение БАБ да се регистрира като НПО в обществена полза…
Накрая отчетът за дейността на УС беше приет.
Делегатите на Общото събрание на БАБ преизбраха за председател Албена Симеонова, а за членове доверие получиха Веселина Ралчева,Милен Стоянов, Дойчин Ганев, Сузана Петрова.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.