Ученическото хранене разчита предимно на фирми за кетъринг, не се предлагат достатъчно сезонни плодове и зеленчуци

При извършените от РЗИ – Пазарджик проверки по Наредба 37/2009г. за здравословно хранене на учениците е установено, че само в пет училища

на територията на Област Пазарджик има действащи ученически столове, в които се приготвя храна, съобщиха от прессцентъра на РЗИ – Пазарджик.
Контролът е обхванал  4 училищни столове, 25 училища, 7 училищни бюфети и 4 кухни-майки. Инспекторите са констатирали, че храната се приготвя и доставя от фирми за кетъринг, готви се по предварително изготвени седмични менюта, пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично, в повечето случаи за обедно хранене на децата се предлага супа и основно или основно и десерт. В някои училища, особено в малките населени места, няма обедно хранене. Причината е ниската финансова издръжка, отпускана за дете на ден от съответната община, нежеланието на родителите да доплащат, тъй като предпочитат за времето между редовните учебни занятия и занималнята да осигурят обедното хранене у дома.
Най-често срещани нарушения при храненето на учениците:
– в училищните бюфети се предлагат напитки, които не са разрешени от Наредба № 37 – газирани безалкохолни напитки, сокове, които не са 100% натурални;
– недостатъчно е количеството на предлаганите сезонни плодове и зеленчуци в обедното меню;
– не се предлага риба поне веднъж седмично.
За констатираните нарушения са издадени 5 предписания за хигиенни мероприятия и 1 АУАН за неизпълнение на предписание на контролните органи.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.