Водещи новини

И на 99 години Мария Атмаджова не престава да плете на една кука

Мария Иванова Атмаджова от село Бъта на 10 октомври навърши 99 години. Фактът, че в житейската й броеница

 се е появило още едно зърно, не я вълнува. Графикът й всеки ден е един и същ от десетилетия. И днес станала рано, закусила, пила ръжено кафе със 76-годишната си дъщеря Парашкева, която се грижи за нея, и се хванала за работа – да плете на една кука. Няма ден, в който да не плете, разказва единствената й дъщеря и показва  няколко различни ръкоделия на майка си. В момента тя майстори голяма покривка, а покрай нея разни други нещица, за да не остава без работа.
Баба Мария имала и син, но той починал, когато бил само на 23 години – през далечната 1962 г. Снимката му е закачена над леглото й. Въпреки съкрушителната загуба, коравата бътовка продължила напред и заглушавала мъката си с много работа. Но от работа 99-годишната жена никога не се плашила, защото от дете копаела по нивите и месила вкъщи.
Тя била третото дете от общо шестте в семейството на Иван Христов Чалъков, който участвал в Балканската война.
После, по време на ТКЗС-ата, продължила да се занимава със земеделие и така натрупала около 60 години трудов стаж, за които пенсията й сега е 200.00 /двеста/ лева. С тях още не е смогнала да си купи дърва за отопление през зимата, но това не сломява духа й. Убедена е, че все някак нещата ще се подредят. Преживяла е всякакви зими – и по-дълги от днешните, и по-студени. Никога не е живяла охолно, цени много времето и не го пропилява за удоволствия. Не помни да си е празнувала рожден ден. Когато дъщеря й, позната в селото като много добра певица, ходила по разни поводи да весели хората с песен, баба Мария я укорявала с думите: „Няма да идеш да копаеш, ами ще идеш да пееш!“

Баба Мария вярва в Бог. Споделя, че много пъти е била на ръба и Господ й е помагал. Всеки ден Му се моли по свой си начин, разказва дъщерята на рожденичката. Тя си спомня, че майка й често ходила на църква, докато е била по-млада.
И на 99 години Мария Атмаджова продължава живо да се интересува от политика и да чете вестници. Дъщеря й я определя като много властна жена, която налага мнението си.
Като рецепта за дълголетието си посочва здравословната храна. Сред нея винаги е млякото, но не от магазина, а от животните, които семейството винаги е гледало – крави и кози предимно. Мария Атмаджова сега яде само печено месо. Не е любител на супите и яхниите, но пък сладкиши похапва с удоволствие, макар да не са най-здравословни.
Дълголетничката от село Бъта има внуучка Виолета, омъжена в гр.Етрополе, и правнучка Полина. Както дъщеря си, така и тях тя учи, че трябва да закусват – ако не друго, поне 2 лъжички мед.
Разделяме се с надеждата на 10 октомври 2018 година да се видим отново.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.