Водещи новини

Октомври – световен месец за борба с рака на гърдата

Месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата през далечната 1985 година.

В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване.Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, е лечим в над 90% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. В целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамография на двете гърди. Мамографията е специфичен метод, при който с преценено ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите и тяхната оценка се архивират за дълъг период, което дава възможност за проследяване на евентуалните промени в структурата на млечните жлези.
 Статистиката у нас показва, че около 3500 жени се диагностицират с рак на гърдата, а над 1200 умират всяка година, но всички се борят за живота си, въпреки немалкото административни проблеми, които срещат по пътя към своето оцеляване.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.