Октомври – световен месец за борба с рака на гърдата

Месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата през далечната 1985 година.

В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване.Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, е лечим в над 90% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. В целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамография на двете гърди. Мамографията е специфичен метод, при който с преценено ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите и тяхната оценка се архивират за дълъг период, което дава възможност за проследяване на евентуалните промени в структурата на млечните жлези.
 Статистиката у нас показва, че около 3500 жени се диагностицират с рак на гърдата, а над 1200 умират всяка година, но всички се борят за живота си, въпреки немалкото административни проблеми, които срещат по пътя към своето оцеляване.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.