понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

По проекта „Образование за всички“ Фондация „Асарел“ направи поредното дарение

Мултимедийни проектори на 5 училища и учебни пособия на училището в село Поибрене подари Фондация „Асарел“

 по проекта „Образование за всички“, чиято реализация започна през 2012 год. Даренията бяха връчени на директорите на учебните заведения на 18 септември от председателя на фондацията и прокурист на „Асарел-Медет“АД Галя Костова. На церемонията присъстваха трима представители на „Райфайзенбанк“, зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, журналисти от локални медии.
През 2016 година проектът „Образование за всички“ за пръв път бе включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ на „Райфайзенбанк“, която е в 4 направления: здравеопазване, екология, култура и образование. По време осмото издание на кампанията са събрани общо 3 508 лева от дарители, от които 1 591 лева от „Райфайзенбанк“ и нейни служители.
От началото на проекта „Образование за всички“ досега са вложени общо 44 238 лв., съобщи Томи Наплатнов, ръководител на отдел „Комуникации“ в „Асарел-Медет“ АД. Анализите показват, че над 90% от учениците, включени в проекта, са повишили успеха си и са намалили отсъствията си от училище, допълни той.
Директорите на училища коментираха накратко ползите от проекта, като подчертаха удовлетворението на родителите.

С реализирането на „Образование за всички“ Фондация „Асарел“ осигурява условия за равен достъп до образование на ученици от 8 до 12 клас, които са в неравностойно социално положение. Проектът се осъществява в партньорство с Община Панагюрище и ръководствата на всички шест училища в общината, като се изисква учениците да отговарят на определени социални критерии. По „Образование за всички“ се осигуряват безплатни учебници на децата от социално слаби семейства. Тези от тях, които имат отличен успех и по-малко от 5 неизвинени отсъствия, получават стипендии от фондацията. Чрез тази инициатива се оказва подкрепа и на социално слаби жители на общината, които са надхвърлили ученическата възраст, но са записали задочна форма на обучение в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, гр. Панагюрище. Те получават подкрепа за транспорт и закупуване на учебни помагала.
Проектът „Образование за всички“ цели превенция на преждевременното отпадане от образователната система на ученици от социално слаби семейства, които са в гимназиален етап на обучение. Същевременно значително се повишава мотивацията на тези деца и се насърчава личностното им развитие. Идентифицирано е, че едни от предпоставките за ранно напускане на училище, са липсата на средства за транспорт и средства за учебници след 7 клас.

 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.