Името на инж.Илия Гунчев ще бъде вписано на Мемориалната стена в двора на Исторически музей – Панагюрище

С 18 гласа „за“ на днешното си редовно заседание общинските съветници подкрепиха предложението

на изпълнителния директор на „Оптикс“ инж.Иван Чолаковимето на инж. Илия Атанасов Гунчев да бъде вписано на Мемориалната стена в Исторически музей – Панагюрище.
Предложението на инж. Иван Чолаков е подкрепено от инж. Стоян Мачеев, изпълнителен директор на „Бунай“ АД, и инж. Димитър Йончев, бивш главен директор на МК „Оптикоелектрон“, обяви председателят на просветната комисия в Обшинския съвет Георги Георгиев. Той съобщи, че комисията е разгледала предложението и го е одобрила с 4 гласа „за“.
Инж. Илия Гунчев е личност с изключителни заслуги за развитието на оптиката и оптичното производство на територията на община Панагюрище и с принос за силното социално-икономическо развитие на общината в периода 1971-1977 година, пише в мотивите си инж.Чолаков.
Илия Гунчев е роден на 24 декември 1935 г. Израства в Панагюрския край. Завършва инженерство в София, специалност „Авиационна и ракетна техника“,след което 40 години работи във военната промишленост последователно като конструктор, технолог, главен технолог, главен инженер и управител на ВМЗ – Сопот.
Ръководи ДСО „Металхим холдинг“ в продължение на 22 години – от 1975г. до 1997 година.Обединението включва над 20 военни предприятия у нас, сред които са ВМЗ в Сопот, „Фридрих Енгелс“ (днешният „Арсенал“) в Казанлък и „Оптикоелектрон“ в Панагюрище.
Инж.Илия Гунчев почина на 11 август 2016 г.  и бе погребан в Панагюрище. 

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.