Водещи новини

Вяра в Господ, не в идоли

През последните години мнозина влизат в църква, палят свещ, кръстят се, покланят се и се молят пред икони. Дори целуват икони.

Всеки го прави, воден от собственото си разбиране, знания, опитност, надежда… Има и такива, които го правят ритуално и показно, твърдейки, че са християни, но следвайки суетата на света.
И в цялата тази картина отсъства същественото – Вярата в Господ Бог Иисус Христос. А първата от десетте божи заповеди гласи:
Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
Втората е продължение на първата:
Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
В Библията пророк Исая пише: 
„Аз съм първият, Аз съм и последният и освен Мене няма Бог…
Наистина няма друга Канара; Аз не познавам такъв.
Всички, които правят идоли, са нищожни; и многожеланите им неща са безполезни и те сами са им свидетели; нито виждат, нито разбират за техен срам.
Кой е направил бог, като е излял съвсем безполезен идол?
Ковачът взема сечиво и работи с него в жаравата; и стъкмява с чукове идол – кове го със силната си мишца, докато огладнее и изнемощее; дори вода, ако не пие, отслабва.
Дърводелецът като избере дърво, мери с връв и прави очертание с тебешир, с длета го изрязва и бележи го с пергел. Стъкмява му образ на човек според човешката красота, за да го постави вкъщи.
Сече си кедри, взема бор и дъб, които си избира измежду горските дървета, сади ясен, който дъждът прави да расте.
Това са дърва за огрев на човека, той взема от тях и се топли, пали огън и пече хляб. И от същото прави бог и му се кланя; прави изваян идол и коленичи пред него!
Част от дървото той изгаря в огън, с другата част готви месо да яде, пече печива и се насища, грее се и казва: Ох! Стоплих се! Виждам огъня! А от останалото прави бог, изваяния си идол, коленичи пред него и се кланя, моли му се, казвайки; Избави ме, защото ти си мой бог.
Те не знаят нищо, нито разсъждават; защото са замазани очите им, за да не гледат, и затворени са сърцата им, за да не разбират.
И никой не се замисля.
Никой няма знание или разум, за да рече:
Част от него изгорих на огън и хляб изпекох на въглените му, опекох и месо и ядох; 
и от остатъка му нима ще направя нещо скверно? Нима ще се кланям на къс дърво?
Той се храни с пепел; измаменото му сърце го заблуди и не може да оттърве душата си, нито да рече:
– Това нещо в десницата ми не е ли лъжа?
Помни това, Якове и Израилю, защото си Ми служител, Аз те създадох; …“

Източник:
БИБЛИЯ, Книгата на пророк Исая 44:6-20

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.