понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Гайди звучаха на 600 м под земята на националното честване на Деня на миньора

В деня на Успението на Св. Иван Рилски – 18 август, в столицата по традиция тържествено бе отбелязан Денят на миньора.

Честването започна с молебен за здраве в катедрален храм „Света Неделя“. После  в една от залите на хотел „София Хотел Балкан“ прозвуча химнът на РБългрия и тържественото събрание  откри председателят на Българска минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов.

С едноминутно мълчание всички участници и гости отдадоха почит пред паметта на дългогодишния председател на БМГК проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД.
Много вълнуваща бе подаръкът на миньорите от Рудник „Челопеч“. С уникална връзка в реално време те поздравиха всички свои колеги от 600 метра под земята  с изпълнение на живо на гайдарски състав „Петко Войвода“.

По този начин браншът показа високото ниво на развитие на съвременните технологии в добивната индустрия у нас, съизмеримо с най-високите световни стандарти.
Доклад за състоянието на минерално-суровинния отрасъл изнесе председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия проф. д-р Цоло Вутов.
Официални гости на празника бяха социалният министър Бисер Петков, секретарят по социална политика и здравеопазване на президента на България Гълъб Донев, зам.-министри на енергетиката и икономиката, председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ „Св.Иван Рилски“ проф. д-р Любен Тотев, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, зам.-председателят на КРИБ Боряна Манолова, зам.-председателят на БСК Камен Колев, посланиците на Украйна, Беларус и Румъния, ръководителите на всички сродни браншови организации и още редица представители на държавната администрация, науката, образователните институции, кметове на общини, сред които на Панагюрище и Стрелча, областни управители, сред които и на област Пазарджик, ветерани от добивната индустрия и студенти. 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.