Започна регистрацията за Европейската седмица на мобилността

Тази година Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) ще бъде на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“

под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. От местните власти се изисква да организират дейности за своите граждани на базата на тази тема. Постоянните мерки, инициирани през годината, също е добре да подкрепят темата.
През последните 7-8 години Община Панагюрище се включва в ЕСМ с различни инициативи.
Споделеното ползване на автомобили е най-разпространената форма на споделена мобилност. Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Най-доброто от всичко е, че можем да срещнем нови хора и да направим пътуването по-разнообразно. Интелигентните технологии, като мобилни приложения и онлайн платформи, спомагат за повишаване на ефикасността на мобилността, спестяване на пари и подпомагане на околната среда.
За участие в инициативата е необходимо да се направи регистрация до 16.09.2017г. на официалния сайт на кампанията http://www.mobilityweek.eu/ Регистрацията е възможна на български език чрез българския сайт на кампанията https://www.mobilityweekbg.com/, който препраща регистрационната форма и съдържа подробни указания и информация за кампанията.
Всеки град може да се включи в инициативата чрез организиране на дейности по трите критерии или по един от следните:
1. Организиране на седмица с дейности, отчитащи тазгодишната тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“: събития и игри на открито, велопоходи, беседи, лекции и др., насърчаващи обществения транспорт, колоезденето и ходенето.
2. Изпълнение на поне една нова постоянна мярка за осигуряване на разумното придвижване и споделяне на пространството в града: по-широки тротоари, нови ленти за велосипеди и автобуси, нова схема за намаляване на трафика и др. Постоянните мерки мотивират хората да сменят личния си автомобил с екосъобразни начини на придвижване. Тези мерки не е нужно да са скъпи, целта е да се покажем ангажимента на града за устойчива градска мобилност.
3. Организиране на Ден без автомобили (по възможност на 22 септември): необходимо е да се затворят едно или няколко пространства, запазени за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт за един ден.
Само официалните местни власти могат да регистрират града за ЕСМ! 
След провеждане на ЕСМ градовете, организирали дейности по трите критерия, се считат за „Златни участници“ и ще могат да кандидатстват за Наградата на ЕСМ. От 22 септември до края на октомври „златните“ участници следва да изпратят подписана Харта и да подадат заявление (формуляр) за участие в церемонията по награждаването.
Информация за формата на заявлението ще бъде публикувана на следния е-адрес: http://www.mobilityweek.eu/emw-award
Десетте града финалисти ще бъдат определени от избрано от Европейската комисия жури.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.