Над 150 членове на „Традиция“ възстановиха боевете за Стара Загора

Мащабна възстановка на боевете за Стара Загора, провели се на 19-31 юли преди 140 години,

беше представена край мемориала  „Бранителите на Стара Загора“. Във възстановката участваха над 150 души от 22 клуба на Националното дружество „Традиция“, сред които и членове на регионалните клубове „Традиция“от Панагюрище и с. Баня. Председателят на панагюрския клуб Методи Навущанов уточни, че от Панагюрска община участниците във възстановката са били около 20 души.
Облечени в униформи на опълченци и турски аскер участниците пресъздадоха  драматичните събития отпреди 140 години, когато изходът от големия сблъсък между двете воюващи армии в Руско-турската война предопределя последвалото развитие на военните действия.  В битката тогава около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си.
Боят за Стара Загора спира настъплението към прохода и дававъзможност на голяма част от бягащото местно население да се изтегли. Той е предтеча на Шипченската епопея и проправя пътя към национално освобождение.
По време на възстановката са изстреляни над 4 000 халосни патрона, използвани  са 6 оръдия – реплики на употребяваните от руската и турската армии, а 200 пиратки наподобиха топовните гърмежи.
Източник и снимки: kmeta.bg

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.