Къщата на Райна Княгиня в София вече е паметник на културата, работи се да бъде музей

Повече от година и половина Община Панагюрище и
Столична община работят по идеята къщата, в която е живяла Райна Княгиня в София

и която е построена от нея й съпруга й Васил Дипчев, да стане музей. Това обяви на 29 юли кметът на община Панагюрище Никола Белишки по време на възпоминателното събитие по случай 100 години от кончината на Райна Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки. В резултат на предприетите действия от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов къщата на Райна Княгиня на ул.“Софроний Врачански“ в София вече е обявена за паметник на културата, съгласно Закона за културното наследство, съобщи Никола Белишки. Преговорите продължават, за да стане музей.
Проектът за него е на стойност около 600 000 лева, съобщи кметът на община Панагюрище.
Малката къща на ул. „Софроний Врачански” №119 е била отчужденапрез комунизма и едва през 2000-та година постройката става общинска собственост. Въпреки че се руши, в нея доскоро под наем живеят 3 семейства, които не са наследници на видната българка.
Само един избледнял надпис показваше, че на това място последните години от живота си е прекарала Райна Княгиня, ушила знамето за Априлското въстание.  
Преди близо 2 годиникметът на район „Сердика” коментира, че къщата нямаконструктивни нарушения, отцепването може да бъде реконструирано и то не е проблем за цялата сграда.

СНИМКИТЕ с къщата на Райна Княгиня са от сайта OFFNews
.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.