Възпоминателна среща за 100 години от кончината Райна Княгиня и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин се проведе в Панагюрище

Когато един живот е осмислен и е на ползу роду, не може да бъде забравен, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки

днес в залата на Историческия музей по време на възпоминателната среща за отбелязване на 100 години от кончината на Райна Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки  (Димитър Дипчев).
Кметът акцентува, че саможертвата на Райна Княгиня е осъзната и осмислена. И тя, и митрополит Димитър Дамаскин са хора, които не са се отказали от идеите си и са имали доблестта да понесат отговорността за тях. Затова е важно посланието, което двамата знаменити панагюрци са оставили на поколенията. Те не са били хора, които се нагаждат. Напротив, панагюрци обичат да управляват  живота си, коментира Никола Белишки.Той припомни, че след Освобождението Райна Княгиня живее тихо и скромно, възпитава 4 синове и те са в служба на Отечеството.

Днешната среща доказва, че има смисъл да си припомняме делата на българи като Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин, защото сме длъжни и отговорни пред децата си, заключи кметът.
Накратко с делото на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки присъстващите запозна директорът на Историческия музей доц.д-р Атанас Шопов. Той поднесе малко популярни факти, като обърна внимание, че е роден през юни 1817 г. в Панагюрище  със светското име Димитър Христов Дипчев в занаятчийското семейство на Нона Христо Дипчеви.

През 1854 г. завършва с отличие Богословско училище на о.Халки, но Цариградската патриаршия не го назначава на голям църковен пост.Още по време на обучението си Дамаскин написва няколко съчинения, сред които се откроява „Сбирка от различни нрави и обичаи в разни места в България“, както и неговата „Автобиография“, написана на гръцки.
Доц.д-р Шопов обърна внимание на дейността на Димитър Дамаскин като учител във Велес и Кюстендил, на работата му като архимандрит в Пловдив, на ръкополагането му за митрополит и делата му като такъв във Велес. Панагюрският духовник умира в манастира „Св.Никола“ в с.Арапово през 1877 г.
Допълнителни факти за живота и делото на Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин поднесе Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет „Райна Княгиня“. Преди това с едноминутно мълчание бе почетена паметта на Иван Филов. Той е правнук на Райна Княгиня, съхранил плаката „НАШИТЕ БУДИТЕЛИ“, утвърден през 1936 г.

Здравчо Здравчев обърна внимание, че единствената жена на плаката „Нашите будители“ е Райна Попгеоргиева, назована от българския народ Княгиня. Той акцентува върху акушерската дейност на Райна Княгиня в София и ролята й за построяването на Майчин дом, в който тя влага сърцето си.

Здравчо Здравчев акцентува и на факта, че Райна Попгеоргиева Футекова е сред панагюрските дарители
за издаване на книгата „История Българска“
на Гаврил Кръстевич.
Здравчо Здравчев изказа огромната си благодарност към наследниците на Владимир Дипчев – един от синовете на Райна Княгиня – за предоставените предмети. Те са включени в изложбата в Исторически музей – Панагюрище, посветена на 100 години от кончината на Райна Попгеоргиева. Два от експонатите са покривка и риза за Владимир Дипчев, шити от майка му Райна.


Отбелязването на 100 години от кончината на Райня Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин 
започна с панихида в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Панагюрище, на която присъства и кметът на община Панагюроище Никола Белишки.

След това бяха поднесени венци и цветя на гроба на Райна Княгиня в родната й къща музей,
а после цветя пред паметната плоча на митрополит Дамаскин в двора на Историческия музей.

Организатори на възпоминателното събитие бяха Родов комитет ..Райна Княгиня“, Община Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.