понеделник , 6 май 2024

Помнете Лотовата жена (Лука 17:32)

Пастир Емануил ТИНЕВ
В живота често сме призовавани да помним определени личности или събития. Защо? За да следваме добрите примери и за да се опазим

от грешките на тези, които са сбъркали. Ние трябва да  помним и историческите събития, за да направим изводи от тях и да не повторим грешките, които като народ сме допуснали в миналото.
Много настойчиво и с право след промените сме призовавани да помним 9-ти септември! Защо? За да мразим и хулим някои хора или народи ли? НЕ!  Ние трябва да помним тази черна дата, за да се молим на Бога тя да не се повтори никога в историята на нашия народ. А също и да направим всичко по силите си, за да остане тя зад гърба ни.
Още по-силно и актуално звучат думите: Помнете Лотовата жена!
Това е сериозно предупреждение
Защо? Защото излиза от устата на Господ Исус Христос.Той казва: „Помнете Лотовата жена!”.
Жената на Лот живееше с праведен човек (2Петр.2:7,8)     
Тя напусна Содом с мъжа си в деня, когато Бог унищожи нечестивия град, НО наруши ясната заповед на Господа и се обърна назад.Това предизвика нейната внезапна смърт и превръщането й в стълб от сол. Затова Исус я използва като предупреждение към църквата: „Помнете Лотовата жена!”    Това е много сериозно предупреждение поради факта,че е направено от Христос и заради името, което Той изрича. Господ не казва да помним Авраам, Исак, Яков, Сара, Хана или Рут.                                                    
Исус избира личност, която е погинала вечно : ”Помнете Лотовата жена!” Предупреждението е изключително сериозно и защото е изказано в контекста на второто идване на Христос  да съди света. Исус говори за ужасното състояние на неподготвеност, в което мнозина ще се намерят. Осъждането на бунтовните грешници е в ума на Господа, когато изрича думите: ”Помнете Лотовата жена!”
Предупреждението е стряскащо и заради личността, която го изказва.                          
Нашият Спасител е пълен с любов, милост и състрадание.Той никога няма да „пречупи смазана тръстика” нито ще „угаси замъждял фитил”. Исус скърби и плаче за неверието на Ерусалимските жители, моли се за палачите си.Но Той също говори за голямата опасност да повторим греха на Лотовата жена и за това предупреждава : ”Помнете Лотовата жена!”                              
Обърнете внимание на кого първо е дадено това предупреждение (Лука 17:20а,22а)                                                                
Христос говори на фарисеите в 20стих, но от началото на 22 се обръща към учениците си, към тези които го обичат и следват. И въпреки това, Господ решава да предупреди за опасността и Своите последователи. На тях Той казва : ”Помнете Лотовата жена!” Предупреждението е сериозно и поради начина, по който е дадено.Исус не казва „Имайте предвид случая с Лотовата жена,не бъдете като Лотовата жена, не подражавайте Лотовата жена“ .Господ използва думата „Помнете!” Той говори за опасността да забравим нещо, което е много важно. За това Христос разтърсва нашата ленива памет.Той ни предизвиква да си припомняме отново и отново случая с  Лотовата жена и за това предупреждава: „Помнете Лотовата жена!”
1. Това е сериозно предупреждение, отправено към учениците
2. Да обърнем внимание на Привилегиите на Лотовата жена
В дните на Авраам и Лот истинската вяра  била рядкост по лицето на земята. Не е имало библии,пастири ,църкви, брошури, мисионери… Познанието за истинския Бог било познато на няколко избрани семейства.
Огромното мнозинство от хора живеели в тъмнина, невежество, предразсъдъци и грях. Само малцина  имали добрия пример, духовна атмосфера, ясно познание и просто предупреждение, което имала Лотовата жена. Сравнена с останалите милиони жители по земята, тя имала привилегията да живее с вярващ в истинския Бог съпруг. Бащата на вярващите Авраам бил неин девер. Вярата, познанието и молитвите на тези двама праведни мъже не са били тайна за нея. Тя живяла в един палатков лагер с тях и знаела всичко за тях и за Господа, на когото те се покланяли и служели всеки ден. А вярата на Авраам и Лот била истинска, спасителна и тя била ръководен принцип на живота им. Вярата им произвеждала дела, така както изворът произвежда вода.Например, изворите на Витоша не пресъхват и в най-топлите летни дни, защото извират от дълбините на планината.
Лотовата жена била свидетел на праведния живот на тези двама герои на вярата и това била голяма привилегия, която повечето жени по нейното време нямали. Когато ангелите дошли в Содом и предупредили Лот да бяга със семейство си, тя била там. Когато ангелите извели семейството на Лот извън града, тя изпитала намесата на Божиите служители.                                           
Това са огромни привилегии, които малцина хора имали в миналото, а и днес!
Въпреки изключителните привилегии на Лотовата жена, те не повлияли на нейното сърце. Независимо от безбройните възможности, от благодатните средства, до които имала достъп, тя си отиде от този свят неподготвена, без прошка на греховете си и спасение на душата си. Въпреки специалните послания и предупреждения от небето, Лотовата жена умря без спасително покаяние и без спасителна вяра. Нейните духовни очи не бяха отворени и нейната съвест не беше съживена.                                                                                              
Волята и не беше покорна на Божията воля и нейната любов не беше фокусирана в небесните неща ,а в земните.Нейната вяра следваше човешките традиции и практики, а не Господните заповеди и постановления. Тя обличаше дрехата на външно благочестие, за да угоди на семейството си, правеше това, което всички правеха в дома на Лот. Следваше външно пътя на своя съпруг, не се противеше на вярата на Лот. Пасивно позволи да бъде водена от праведния си съпруг. Но през цялото това време нейното сърце беше нечестиво, бунтовно спрямо Бога. Светът беше в сърцето й и сърцето и в света. Има много какво да научим от всичко това. Има урок, който трябва да разберем, защото живеем във време, в което много хора са в положението на Лотовата жена. Много религиозни хора и днес живеят като жената на Лот и са се запътили към вечна погибел като нея. Затова нека чуем, разберем и научим урока, който получаваме от устата на съвършения Учител Исус. Урокът за нас е, че християнските привилегии не спасяват! 
Ти можеш да имаш духовни привилегии от всеки вид. Можеш да живееш в богатата атмосфера на благодатни средства.Ти можеш да се наслаждаваш на най-доброто библейско проповядване и поучение. Можеш на присъстваш в църквата,където Божията светлина, знание и святост обитават. И въпреки това можеш да останеш непримирен със Святия Бог и, в крайна сметка,погинал за цялата вечност. Знам, че това библейско поучение звучи остро, страшно и не е привлекателно за мнозина днес. Убеден съм, че хората предпочитат посланието, че Бог е любов, Той ще си затвори очите за нашите грехове. Достатъчно е да ходиш на църква от време на време, да участваш в дейностите на църквата, да запалиш свещ, да целунеш някоя икона, особено ако е чудотворна…
Други се заблуждават, че само ако имаха благочестив съпруг или съпруга, само ако имаха добрата компания,само ако имаха добри колеги или началник….те ще бъдат различни.
Някои бленуват за съвършения учител и проповедник и се заблуждават, че могат да намерят такъв и,че, ако го намерят,те моментално ще се променят. Дайте ни определени привилегии и ние ще ходим с Бога.                                                             
Но това е една голяма заблуда, една лъжа.
Привилегиите, колкото и добри и необходими да са, не могат от само себе си да спасят човешката душа.
Например,  Йоав е воин на Давид, но е нечестив и отмъстителен (2Царе 3:22-39)
Димас е съратник на ап.Павел,но изоставя апостола и служението на Господа, защото обиква сегашния свят (2Тим.4:10)
Юда е ученик (апостол)на Исус, но предава за 30 сребърни монети и с целувка своя Учител!
А Лот имаше светска, невярваща жена.Тя умря в греха си и отиде в ада, независимо от знанието, предупрежденията и възможностите, които имаше. Тя и другите подобни примери от Библията ни учат, че е необходимо нещо повече от привилегии и възможности.Ние се нуждаем от суверената благодат на Бога в Исус Христос.
Нека ценим нашите духовни привилегии, но да не забравяме, че не можем да положим упованието си само в тях!
Нека се стремим да се ползваме от благодатните средства, но да не ги поставим на мястото на Христос!
Нека да използваме с благодарност благовремието, което Господ ни  подарява така, че да произведе вяра и покаяние в сърцата и живота ни. Защото, ако благодатните средства не произведат добри дела,те на практика нараняват. Божието слово ни спасява, но то също ще осъди тези, които го отхвърлят!                                                                                                                                             
Например, знаем как огънят размеква восъка, но втвърдява глината….
Слънцето, което помага на живото дърво да расте, изсушава мъртвото и го приготвя за огъня…   
„Нищо не закоравява сърцата на хората повече от безплодната близост със святите неща!“
Отново да повторим, привилегиите от само себе си не могат да направят никого Християнин. Божията суверена благодат в Исус Христос спасява грешника, като използва средствата, които сам Господ е определил. Без тази спасителна милост нито една душа няма да бъде спасена.За всеки един от вас, които цените проповядването на чистото евангелие, аз благодаря на Бога и ви насърчавам да продължавате да цените високо тази привилегия. Но в същото време ви питам:                                                          Приели  ли сте Божието слово в сърцата си и прилагате  ли го в живота си?                                                                                               Преживели ли сте промяната от Святия Дух? Ако не сте, вие все още сте в положението на Лотовата жена!
Вие, деца на християнски родители, обърнете внимание на предупреждението на Господа!
Велика привилегия е да имаш благочестив баща и посветена на Бога майка.                                                                                       Голямо предимство е да бъдеш отгледан с много молитви.                            
Изключително благословение е да бъдеш поучаван на Божието слово от най-ранна възраст.
Да знаеш за Твореца и творението, греха и спасението, сатана и Спасителя, за ада и рая…                                                                         Но внимавай да не останеш пуст и безплоден всред тези привилегии.
Постарай се сърцето ти да не остане твърдо и непокаяно, въпреки благословенията, на които се наслаждаваш.                    
Ти  не можеш да влезеш в Божието царство заради вярата на своите родители, съпруг,съпруга или друг роднина.
Ти трябва лично да вкусиш от Хляба на живота и да пиеш от живата вода!                        
Ти трябва да имаш свидетелството на Святия Дух в сърцето си!                                                        
Ти трябва да имаш лично покаяние спрямо Бога и лична вяра в Господ Исус Христос!                         
Ти трябва лично да ходиш в пътя на освещението!                                                                      
Ако не, ти все още си в компанията на Лотовата жена!
Моля се на Бога всички, които слушаме Божието слово, да разберем Господното предупреждение
и да откликнем подобаващо на него.                                  
Нека никога да не забравим,че духовните привилегии не спасяват!                     
Светлината на библейското познание,вярното проповядване на словото на Бога, молитвата и общението в събранието на светиите са велики, незаменими благословения, които Господ използва за нашето спасение.
Блажени са тези, които имат достъп до тях!
Но нека не забравяме,че те всички ще бъдат безполезни без чудната, суверена Божия благодат в Христос Исус!
Нека милостивият Господ да дари чудесната си благодат на всички нас! Амин!

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.