Водещи новини

Рождението на Йоан Предтеча почита Православната църква, имен ден имат Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница…

Днес Православната църква празнува рождението на Свети Йоан Кръстител, а народният календар тачи Еньовден.

Раждането на Спасителя Иисус Христос е предшествано от раждането на Йоан Предтеча. Семейството му било силно вярващо в Бога. Баща му Захарий бил свещеник, а майката Елисавета била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица.
Захарий и Елисавета години наред нямали дете, но не спирали да вярват и да се молят Бог да ги дари с чедо. Веднъж, докато Захарий служел в храма, ангел Господен му се явил и му казал: “Не бой се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие, и мнозина ще се зарадват на раждането му, защото той ще бъде велик пред Господа”. Предрекъл му също, че синът му ще стане велик светец и ще върви и благовести за Изкупителя на човечеството. Захарий не повярвал на ангела, защото и той, и жена му вече били в напреднала възраст. Елисавета наистина заченала и двамата съпрузи благодарили горещо на Бога.
На шестия месец от бременността на Елисавета същият ангел благовестил и свръхестественото зачеване на Спасителя на света Иисус Христос. Благата вест била съобщена на св. Дева Мария. Като разбрала за това чудо, светата Дева побързала да сподели радостта си с братовчедка си Елисавета. И веднага отишла при нея в град Хеврон. Тя влязла в дома на свещеник Захарий и поздравила Елисавета. Когато тя чула поздрава й, младенецът проиграл в утробата й. Тя се изпълнила с Дух Свети и извикала възторжено: “Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба. И откъде ми е това – да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното от Господа”. Света Дева Мария веднага разбрала, че сам Господ разкрил на Елисавета тайната, че Мария е избрана да роди Спасителя на света. Три месеца останала светата Дева при братовчедка си Елисавета.
Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син. На осмия ден трябвало да дадат име на детето и  всички смятали, че той трябва да носи името на баща си. Но Елисавета казала: “Не, а да се нарече Йоан”. Тя научила името на своето дете по свръхестествен начин – сам Бог й го открил. Това станало при поздрава на света Дева Мария, когато й било разкрито и това, че Девата ще роди Спасителя на света.
Всичко предречено за св. Йоан Кръстител се сбъднало. Той наистина станал велик човек и предтеча на Иисус Христос.
Днес имен ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янимир, Янимира, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и тези, които носят имена на билки.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.