Водещи новини

Днес е най-дългият ден – близо 15 часа и 20 минути

Лятното слънцестоене в Северното полукълбо настъпи днес в 07:24 часа.

Това е най-дългият ден в годината – близо 15 часа и 20 минути.
Причината да има слънцестоене е, че орбитата на Земята е елипса. Земята обикаля около Слънцето за една година под наклон 23.5 градуса. По време на лятното слънцестоене наклонът на тази ос е по-голям към Слънцето. Затова в Северното полукълбо започва лятото, а в Южното полукълбо зимата.
„По-малко известно е, че точката на лятното слънцестоене, в която ще бъде Слънцето в посочения момент, се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец) – много близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион“, коментира Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН в интервю за Агенция „Фокус“.
Той обясни, че в момента на лятното слънцестоене Слънцето ще бъде на 153 029 029 km от нас. По думите му това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаване на нашата планета през афелия – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита. Преминаването на Земята през афелия ще бъде на 3 юли в 23:11 ч. официално време, когато Слънцето ще бъде на 152 094 421 km от нас. Маркишки посочи, че след този момент нашата планета ще започне бавно да се приближава към Слънцето.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.