Водещи новини

Директорът на СМГ Антони Стоянов е тазгодишният лауреат на Наградата за европейски гражданин на ЕП

Антони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, е сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2017г.

Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП. Те ще участват и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 11 октомври 2017 г.
Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д) и още четирима заместник-председатели на Европейския парламент. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Андрей Ковачев (ЕНП), Георги Пирински (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) посочи българската номинация.
Момчил Неков (С&Д) предложи Антони Стоянов със следните аргументи:
„Антони Стоянов е силно мотивиран и амбициозен ръководител в сферата на образованието. С работата си той допринася за развитието на младежите като способни и образовани европейски граждани. Участието им в европейски състезания и общуването с техни връстници от други държави ги изгражда като толерантни граждани и им дава ценен опит в междукултурното общуване. Голяма част от учениците продължават образованието си в Европа. След това се реализират като успешни специалисти. А образованието, толерантността, междукултурният диалог и грижата за младежите са европейски ценности от първостепенно значение. В този смисъл Антони Стоянов има голям принос във възпитаването на децата в духа на европейските ценности и култура. Като резултат от всичките му усилия за създаване на благоприятна учебна среда учениците показват много високи резултати. Печелят десетки състезания. Училището е на първо място сред най-добрите и желани учебни заведения. Най-много зрелостници от училището са сред удостоените с „Национална диплома“ от МОН. Учениците печелят златни медали в международни олимпиади и състезания по математика, физика, химия, астрономия, футбол.“
 
От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.
Досегашните лауреати на Гражданската награда на ЕП от България:
2016 г. – Мариана Пенчева и Иван Николов;
2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;
2014 г. – Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;
2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;
2012 г. – Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“.
Източник: Пресслужба на Информационно бюро на ЕП в България

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.