неделя , 28 април 2024

Паметник на журналиста Макгахан ще бъде открит в София и Чикаго

За 173-та годишнина от рождението на легендарния американски журналист Дж. Макгахан на 12 юни в София ще бъде открит паметник.

Репортажите на Макгхан за зверствата в България след Априлското въстание променят политиката на Великите сили за бъдещето на тогавашна България и Османската империя. Самият Макгахан се записва за доброволец в Руско-турската война и умира за свободата ни, дни преди да навърши 34 години, след като се заразява от тиф на фронта.
Паметникът на Макгахан в София ще бъде издигнат на улицата, която носи името му.
За церемонията у нас ще пристигнат 16 наследници на Макгахан от САЩ. Правнуците на журналиста ще направят обиколка из страната ни по стъпките на именития си предшественик. Те ще посетят Вършец, Елена, Плевен, Трявна, Етъра край Габрово, връх Шипка и храм-паметника “Рождество Христово”, Велико Търново, Ахелой, Несебър, Поморие, замъка “Влюбен във вятъра” край Равадиново, Пловдив, Перущица, Батак.
Посещението на наследниците на Макгахан, изработването и поставянето на монумента се организира от фондация “Ние, българите по света” и председателя й Михаил Томов. От фондацията се надяват  журналистът да бъде награден посмъртно с орден “Стара планина – първа степен, а събитието да мине под патронажа на президента Румен Радев. От фондацията планират да изработят и поставят и втори паметник на Макгахан, но в града с най-голяма българска диаспора в чужбина – Чикаго.
Догодина, когато България ще празнува 140 години от освобождението си, се навършват и 140 години от смъртта на журналиста. 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.