Водещи новини

Фолклорният фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2017“ бе посветен на 145 години от основаване на читалище „Искра-1872“

И второто издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ в село Попинци

бе под патронажа на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който откри събитието. Приветствие към участниците отправи и кметът на село Попинци Стоянка Ставрева.
На сцената на читалище „Искра-1872“ се изявиха самодейци от различни общини, имаше много нови състави, миналогодишните учстници също бяха част от програмата, която бе посветена на 145 години от основаване на читалището, съобщи неговият секретар Донка Шопова. Тя допълни, че са получени поздравителни адреси от различни институции и б
лагодари на читалищните секретари от община Панагюрище за присъствието, подкрепата и топлите думи. „Удовлетворена съм“, обобщи протичането на фестивала Донка Шопова.
Освен народни песни и танци на сцената бяха представени и обичаи, един от които бе за Гергьовден. Пресъздадоха го самодейците от читалище „Пробуда“ в село Баня.
И тази година във фестивала „Пъстър, цветен Гергьоден“ с народни танци се изявиха самодейците от панагюрския състав „Средногорска жарава“ с хореограф Таня Длъгнекова.
Секретарят на „Искра-1872“ Донка Шопова каза, че за участие във фестивала са били поканени попинският ФТС „Тангра“ с ръководител и хореограф Мария Терзийска и малчугани от Детска градина „Яна“ в селото, но те не са се включили.

Както първото издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“,
така и второто бе организирано с финансовота подкрепа на Община Панагюрище по
Програмата за развитие на читалищната дейноост.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.