Правителството утвърди приема на студенти във ВУЗ, той е намален с 8 % спрямо 2016 г.

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти,

от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет, който утвърди на 26 април броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017/2018 г., както и таксите за кандидатстване и обучение в държавните ВУЗ.
Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.
Решението на правителството е съобразено с разпоредбите на Закона за висшето образование, както и с последните изменения и допълнения в ПМС 64/2016 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Приемът е съобразен също с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетните за обществено-икономическото развитие на страната професионални направления.
Във връзка с Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти по професионални направления „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника”,
приемът за обучение на студенти по тези направления е увеличен с 69 места.
Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища.
Това са професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност
„Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, „Биотехнологии” и „Изобразително изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски”, „Изобразително изкуство” и „Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и археология” в УниБИТ.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.