Водещи новини

Възстановката „Заклятието на оборищенци“ представиха традиционалисти край с.Баня

За единадесета поредна година на местността Манастирчето край село Баня бе представена възстановката „Заклятието на Оборищенци“.

Тя бе разиграна на 22 април и в нея участваха 130 души от 26 клуба на Национално дружество „Традиция“.
По традиция жители и гости на селото се събраха на площада  пред паметника на Поп Груйо Бански.
„Саможертвата в името на общото благо, в името на другите, е най-свещеното дело. Показал ни го е Христос, показали са ни го и нашите предци преди 141 години, през онзи бунтовен Април на 1876 година“, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки в словото си.
Паметта на героите бе почетена с минута мълчание и падане на колене. В знак на признателност пред  делото на героите от Април 1875 г. бяха положени венци и цветя пред паметника на легендарния заклинател Поп Груйо Бански.

Празникът бе организиран от Регионален клуб „Традиция“ – село Баня, Народно читалище „Пробуда-1872“ и Кметство село Баня и бе посветен на 141 години от Априлското въстание и 109 години от рождениието на поп Груйо Бански.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.