Делото на депутатите от Оборище припомни Тома Томов при откриване на първото заседание на 44 НС.Няма баланс между свобода и робство, каза той

Първото си заседание проведе днес 44-то Народно събрание. Откри го най-възрастният народен представител Тома Томов

от ПГ „БСП за България“. „Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си как този целия декор около вас изчезва“, започна изявлението си Тома Томов. Той призова депутатите да се върнат назад в историята и да си спомнят 14 Априлий, когато на Оборище се провежда Първото българско народно събрание, да си спомнят Георги Бенковски, поп Груйо Бански, Георги Икономов, Захари Стоянов, благородния Панайот Волов…
Тома Томов припомни колко са били участниците в Оборищенското събрание, какви са били по професионална дейност и пред какво са положили клетва – Светото евангелие, кръста и револвера. Това си били хора, които не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси, защото „няма баланс между свобода и робство“, каза Тома Томов и цитиралетописеца Захарий Стоянов, написал емблематичното определение: „Моите оборищенски депутати са ангели“. Най-възрастният народен представител каза, че участниците в Първото Велико народно събрание са поставили „висока летва“.
Аз вярвам – Христос Воскресе . Вярвам, че Христос възкръсна, че има видим и невидим свят и в този голям невидим свят тези ангели, които дадоха живота си, гледат нас, искат да успеем, да не се спънем и да не се провалим“,заяви Томов.
Той подчерта, че 
грижа и отговорност на днешните народни представители е да работят така,
че да дойдат най-хубавите златни години – 7 по 7, и да се върнат децата на България, разпилени по света.
„Трябва най-сетне да оправим дома си, да има благоденствие“, добави той и заключи:
„Не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата. Важно е под тях да няма мъка и отчаяние!“. 
Народните представители се заклеха в името на България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.
Прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.
Изявления направиха депутати от представените в Народното събрание партии и коалиции: Цветан Цветанов – зам.-председател на ПП ГЕРБ, Корнелия Нинова – председател на БСП, Валери Симеонов от Обединените патриоти,   Мустаф Карадайъ от ДПС и Веселин Марешки от ВОЛЯ.
За председател на 44 Народно събрание със 157 гласа „за“ бе избран Димитър Главчев от ПП ГЕРБ, който бе и единственият номиниран за поста. Единодушно бяха избраните петте зам.-председатели, предложени от политическите формации в Парламента: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери  Жаблянов от БСП,  Явор Нотев от Обединени патриоти, д-р Нигяр Джафер  от ДПС и Веселин Марешки от ВОЛЯ.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.