Провали се заседанието на УС на Сдружението на възрожденските градове, организацията била изпразнена от съдържание

За днес – 18 април,  бе насрочено заседание на Управителния съвет на Сдружението на възрожденските градовеиобщност и „Възраждане за 21 век”,

чийто председател от пролетта на 2012 г. е кметът на община Панагюрище  Никола Белишки.
Поканата на Белишки уважиха само бившият председател на Сдружението Марко Мечев, който е член на Управителния съвет, и кметът на община Копривщица Генчо Герданов, който обаче не е член на УС. Така насроченото заседание, на което трябваше да се обсъди датата за отчетното събрание и определи носителят на Националната награда „Оборище“, пропадна. В неофициален разговор с Мечев Белишки каза, че организацията била изпразнена от съдържание и нямала никаква дейност освен раздаването на наградата „Оборище“.

Един от проблемите пред Сдружението на възрожденските градове е неплащането на членски внос, стана ясно в края на 2015 г. на заседание на Общински съвет – Панагюрище.
Сдружението на  възрожденските градове и общности бе учредено в Панагюрище на 1 ноември 1998 година. Тогава бе учредена и наградата „Оборище“, която се присъжда за принос в съхраняването на българската идентичност и се връчва на 2 май в местността Оборище пред паметника на Първото Велико народно събрание. Първият председател на неправителствената организация бе проф.Иван Лалов, ректор на Софийския университет „Св.Климент Охридски“
През 1999 година с наградата бе удостоен посмъртно Петър Увалиев. Стилната статуетка бе връчена на съпругата му Соня в СУ“Св.Климент Охридски“.
След „телефонно“ гласуване на Управителния съвет на Сдружението през 2016 г. за носител на наградата „Оборище“ бе определен историкът проф. Иван Стоянов д.и.н. от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1991 до 1993 година той е бил заместник-ректор на университета, а от 1995 до 1999 г. негов ректор.
Сред носитеите на наградата „Оборище“ са резбарят проф.Антон Дончев, писателят акад. Антон Дончев, историкът проф.Дойно Дойнов, народопсихологът проф.Марко Семов, историкът проф.Николай Генчев, журналистката Велислава Дърева, председателят на сп.“Читалище“ Боян Ангелов, Марко Мечев – кмет на община Панагюрище 3 мандата, проф.д-р Лъчезар Цоцорков и др.
До момента не е оповестено кои са номинираните тази година за наградата „Оборище“, която ще бъде връчена на 2 май пред паметника на славните оборищенци.
Няма и информация кои са членове на Управителния съвет на Сдружението на възрожденските градове, тъй като след всеки всяка смяна на местната власт имената на упълномощените се променят след утвърждаване от общинските съвети. Последното отчетно-изборно събрание бе през пролетта на 2012 г.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.