Водещи новини

Разпети петък – денят на великите страдания на Иисус и неговото погребване

Разпети петък. И така, взеха Иисуса и Той, само носейки кръст Си, излезе и дойде на мястото, наречено Лобно, което по еврейски се казва Голгота,

където Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Иисууса по средата. А Пилат написа и надпис, който постави над Него на него. А писанието бе: Иисус Назарянин, Юдейският цар. Този надпис прочетоха мнозина от юдеите, защото мястото, където разпнаха Иисуса, беше близо до града и написаното беше по еврейски, по латински и по гръцки. А юдейските главни свещеници казаха на Пилат: Недей писа: Юдейският цар, но Самозваният Юдейски цар. Пилат отговори: Каквото писах, писах.
А войниците, като разпнаха Иисуса, взеха дрехите Му и ги разделиха на четири дяла – на всеки войник по един дял. Взеха и ризата. А ризата не беше шита, а изтъкана цяла от горе до долу: тогава те рекоха помежду си: Да не я раздираме, а да хвърлим жребий за нея чия да бъде, за да се изпълни Писанието, което казва:
„Разделиха си дрехите Ми и за облеклото Ми хвърлиха жребий“.
И тъй, войниците направиха това. А при кръста на Иисуса стояха майка Му и сестрата на майка Му Мария Клеопова и Мария Магдалина. А Иисус, като видя майка Си и ученика, когото обичаше, който стоеше близо, каза на майка Си:
$1         Жено, ето сина ти!
После каза на ученика:
$1         Ето майка ти!
И от онзи час ученикът я прибра у дома си.
След това Иисус, като знаеше, че всичко вече е свършено, за да се сбъдне Писанието, каза:
$1         Жаден съм.
А като беше сложен там съд, пълен с оцет, натъкнаха на исопова тръстика една гъба, натопена в оцет, и я поднесоха на устата Му. И Иисус, като прие оцета, рече:
$1         Свърши се!
И наведе глава, и предаде дух.
И понеже беше Приготвителният ден, то, за да не останат телата на кръста в събота (защото онази събота беше голям ден ), юдеите помолиха Пилат да им се пребият пищялите и да ги вдигнат оттам. Затова дойдоха войниците и пребиха пищялите на единия и на другия, които бяха разпнати с Иисуса. Но, когато дойдоха при Иисуса, и го видяха вече умрял, не му пребиха пищялите. Обаче един от войниците прободе с копие ребрата Му и веднага изтече кръв и вода. И този, който видя, свидетелства за това и неговото свидетелство е вярно; и той знае, че говори истината, за да повярвате и вие. Защото това стана, за да се изпълни написаното: „Кост Негова няма да се строши“. И пак на друго място Писанието казва:
„Ще погледнат на Него, когото прободоха“.
След това Йосиф от Ариматея, който беше Иисусов ученик, но таен поради страха от юдеите, помоли Пилат да му позволи да вземе Иисусовото тяло; и Пилат позволи. И той дойде и вдигна тялото Му. Дойде и Никодим, който бе идвал по-рано при Него нощем, и донесе около сто литра смес от смирна и алой. И тъй, взеха Иисусовото тяло и Го обвиха в плащеница с ароматите според юдейския обичай на погребване. А на мястото, където бе разпнат, имаше градини и в градините нов гроб, в който още никой не бе полаган. Там положиха Иисуса поради юдейския Приготвителен ден, защото гробът беше близо“.
Източник: БИБЛИЯ, Йоан 19:17-42) 
 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.