Иван Гранитски получи Националната наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ и дари книги на Панагюрската гимназия

Апостол на българската книга вече четвърт век. Многолик  литературен творец и културен деец,  

един от най-изявените и популярни хора на културата в последните 30-ина години, преминал през всички постове на вестникарството, борещ се срещу плановото опростачване. Автор на 25 книги, носител на престижни награди, създател на издателство „Захари Стоянов“, което има вече над 2500 книги.
Така накратко проф. Симеон  Янев описа Иван Гранитски, който тази година получи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Церемонията беше  на 6 април в Исторически музей-Панагюрище и бе кулминацията на тазгодишните Бончеви празници.  
„Добрата литературна критика е един от най-висшите жанрове. Тя е и философия, социология, обществени науки и във висока степен художество, текст, зареден с високи естетически, художествени и научни достойнства. Нешо Бончев полага началото именно на такъв тип критика“, коментира Иван Гранитски,  благодарейки за наградата.
Той дари на СУ „Нешо Бончев“ около 50 книги класика на Издателство „Захари Стоянов” , като обеща да прати и 5 тома съчинения на Елин Пелин, на чиято 140-годишнина от рождението бяха посветени Бончевите празници. Гранитски подари на СУ „Нешо Бончев“ и издадените тази година броеве на сп.“Везни“, като призова бончевци да изпратят свои творби, които за бъдат публикувани в списанието.
Наградата за литературна критика и преводаческа дейност  на името на Нешо Бончев се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика.

Номинации за носител на престижната награда тази година са направени от Съюза на българските писатели, Съюза на независимите български писатели и от Клуба на носителите на наградата „Нешо Бончев“.
Иван Йорданов Димитров – Гранитски е определен за носител на наградата на провело се на 27 март в Министерство на културата заседание на комисията, назначена със Заповед №165/23.03.2017 г. на кмета на община Панагюрище. Комисията е била в състав: доц. д-р. Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата,  Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, акад. Благовеста Касабова – литературен критик, и Иван Станчев, председател на фондация „Съкровищата на Панагерик“.
Съгласно статута за определяне на наградата, носителят й получава плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище. На церемонията за връчване на приза на Иан Гранитски на 6 април в Историческия музей представител на Общината бе експертът по култура Магдалена Македонска.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.