неделя , 28 април 2024

Все повече млади хора в Панагюрище почитат Трети март

По традиция с издигане на българския трибагреник и поднасяне на цветя пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо Войвода и Райна Княгиня започна честването

в Панагюрище наНационалния празник на България – Трети март. В църквата „Свети Георги Победоносец“ свещеници от Панагюрска духовна околия  начело с архиерейския наместник свещеноиконом Атанас Манолов отслужиха благодарствен молебен за 139 години от възкръсването на България след 5 века османско владичество.
Пред паметника на генерал Дандевил, където и тази година се събраха стотици панагюрски жители и техни гости, директорът на Историческия музей доц.д-р Атанас Шопов припомни историческите факти около борбата на българите за национална независимост и героичният поход на руската армия по бойните полета на българската земя. Доц.д-р Шопов съобщи, че до момента са известни имената на 80 панагюрци, които са се включили в Руско-турската война от 1877-1878 година. „На 3 март 1878 г. Турция подписва Санстефанския мирен договор. Възстановена и възобновена е българската държавна, политическа и културна традиция“, заключи директорът на музея.

В приветствието си кметът на община Панагюрище Никола Белишки подчерта, че „Трети март ни дава още един път ясен знак, че, за да сме успешни, не е нужно само да сме силни, трябва и да сме обединени“. Той подари на регионалните клуб „Традиция“ от Панагюрище, село Баня и Велинград книгата „Бойните маршове на честта и славата на България“. Последваха рецитация на стихове в изпълнение на ученици от СУ „Нешо Бончев“ и празнични салюти от представителите на „Традиция”.
С едноминутно мълчание множеството изрази своята почит към загиналите за свободата на България,  след което в знак на признателност паметникът на ген.Дандевил бе обсипан с венци и цветя от редица институции, политически партии, училища, фирми и отделни граждани – от деца от възрастни.

Както миналата година, така и тази десетки млади родители бяха довели децата си, които носеха българското знаме. То се развяваше и от десетки къщи в Панагюрище. Освен с китка цвете със знамена бяха дошли и много ученици, които се поклониха пред паметника на ген.Дандевил. 

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.