Бътовските самодейци ще честват 90 години от основаване на читалището

Бътовското читалище „Никола Вапцаров-1927“ ще празнува 90-години от основаването си и 65години от създаването на Фолклорен ансамбъл „Иглика“в края на април тази година.

 Това съобщи за oshtepan.com секретарят на културно-просветния храм Жечка Сиводошева. Тя уточни, че първоначално читалището се е казвало „Просвета“, но с Протокол №5 от 1957 г. е преименувано.
Дълъг е списъкът с постиженията на бътовските самодейци на различни сцени през изминалите десетилетия. Едва ли е необходимо да се изброяват всички. Едно от най-ценните постижения е, че и след 65 години продължава да го има Фолклорния ансамбъл ”Иглика”.През 1952 година той е основан като певческа група,която по-късно прераства във фолклорен ансамбъл, обединяващ в себи си песните,танците и мелодиите на Средногорския край и най-вече на село Бъта.
Фолклорен ансамбъл „Иглика”, като основен двигател на читалищната дейност в село Бъта, е дал възможност на десетки самодейци да експериментират, да творят и да откликва на потребности на хората с българско самосъзнание.


От 2006 година в читалище „Никола Вапцаров -1927“ се предлагат и информационно-технически услуги по спечелен проект, който показа сериозна устойчивост.
За 90-годишнината на читалището през април самодейците подготвят богат концерт, съобщи Жечка Сиводошева. Датата за него ще бъде фиксирана съобразно датите, в които ще се проведе Националният конкурс „Родолюбие“ в Панагюрище, уточни тя.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.