неделя , 28 април 2024

Петият президент ген.Радев: Държавност се гради с натрупване


Малко след 10.00 часа днес – 19 февруари, петият преезидент на България ген.Румен Радев положи клетва.

 Той бе избран с убедителна победа на втори тур през ноември 2016 година.

В първата си реч като президент петият президент на България каза, че „политиката се случва в сегашно тревожно време“ и „държавност се гради с натрупване“. а „битките с миналото раждат фалшиви герои“.. И още: „Студената война е печален опит от миналото“.
Ген.Радев БЛАГОДАРИ за постигнатото на своите предшественици в Президентството: д-р Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че партиите в България са повече от идеите и обърна внимание на злоупотребата с власт. „Преходът е тежко изпитание за българите“, каза още новият президент и направи преглед на трупание през годините проблеми в българското общество. Той постави на първо място съдебната система и усещането сред хората за липса на справедливост, после здравеопазването и острият недостиг на кадри в него, образованието, в което няма равен достъп за децата от града и селата, в много от които училищата са закрити. Ген.Румен Радев акцентува, че израстването в кариерата трябва да става на база опит и професионализъм, а не на база политическа солидарност.
Членството в НАТО и Европейския съюз e стратегическият избор на България,
но ефективното членство изисква участие при вземането на решения, външната политика на страната ни трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, категоричен бе петият президент. Той заяви, че България трябва да печели приятели, а не врагове и да отстоява Дъблинското споразумение, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена.
За работата си от днес нататък държавният глава заяви: „Малко думи, но резултатни действия!“ и завърши с убеждение, изразявано по време на предизборната си кампания: „Вярвам, че, да си българин, не е участ, да си българин е чест!“

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.