понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

Панагюрските доброволци за помощ в с.Хитрино са в очакване на обаждане за тръгване

Днес откликналите на призива на треньора по самбо и джудо Александър Фръгов за оказване на помощ на пострадалите в с.Хитрино,

Шуменска област, за справяне с последиците от инцидента с избухналите цистерни не тръгнаха за селото. Причината е, че късно вечерта на 19 декември Александър Фръгов е получил обаждане от кризисния щаб в Шумен с молба да изчакат, докато официално бъде дадено разрешение за влизане в селото от външни лица.
Въпреки че тръгването на доброволците за Хитрино бе планирано за 20 декември, имаше предварителна уговорка, че датата може да бъде променена съобразно това кога ще бъде разрешено влизането в селото от проверяващите.
Припомняме, че на 12  декември треньорът по самбо и по джудо в СК „Бойни спортове“ Александър Фръгов поде акция за набиране на доброволци за оказване на помощ в Хитрино.
Ръководството на „Асарел-Медет” АД откликна на молбата на самбиста  да осигури безплатен транспорт до селото, а координаторът в Шумен съдейства за подсигуряване на безплатни нощувки, които ще са в бунгала.
Подкрепа на инициатора оказва и кметът на село Бъта Георги Александров. Той ще съдейства с инструменти.
Александър Фръгов  съобщи днес, че ще уведоми всички доброволци за датата и часа на тръгване в момента, в който получи обаждане от щаба в Шумен.
Преди дни кметът на община Панагюрище Никола Белишки внесе предложение в Общинския съвет от бюджета на общината да бъдат заделени 5 000 лева, които да се изпратят по обявената сметка за помощ на с.Хитрино.
Няколко други общини също обявиха, че ще помогнат на Хитрино с по 5 000 лева, а други с 1000.
Правителството в оставка отпусна 10 милиона лева за пострадалите, а Европейската комисия обяви, че ще помогне с 20 милиона лева.
На 10 декември рано сутринта мощен взрив разтърси шуменското село, след като на гарата, която се намира в самия му център, дерайлира влакова композиция с цистерни пропан-бутан и пропилен. Една от цистерните при преобръщането е пробита, а изтеклият газ се запалва.
Резултатът: 7 загинали, много ранени, изпепелено село.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.