четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Откриха експозицията „40 години тракийска изложба по света“, в центъра й е Панагюрското златно съкровище

С вълнуващ танц в залата трезор, пренасящ в древността, бе предшествано откриването  на документалната изложба

„40 години тракийска изложба по света“ вИсториически музей – Панагюрище. Танца изпълниха мажоретките на СУ „Нешо Бончев“ с хореограф Мария Бензарова, а после в мраморната зала на музея директорът му доц.д-р Атанас Шопов представи организаторите на изложбата – Държавна агенция „Архиви” и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

Където и да отидете по света, България е позната с три неща – Панагюрското златно съкровиище, киселото мляко и розата, И нищо друго, започна изложението си проф.Валерия Фол д.и.н. от Университета по библиотекознание и информационни технологии.Тя разказа кога е направена първата сборна изложба в чужбина, в центъра на която било Панагюрското златно съкровище, и колко силно впечатление е направила тя в Швейцария.Там бългаарската сборна изложба гостува на 16 музея.
През 1972 г. става ясно, че, ако искаме да присъстваме в света, трябва да излезем с някакъв културен продукт, върна лентата десетилетия назад проф.Валерия Фол, като уточни, че за първи път тракийската изложба е показана в София. После разказа историята за раждането на настоящата експозиция – „40 години тракийска изложба по света“, която определи като най-успешният културен български проект.
  
Изложбата, която гостува в Панагюрище, е под формата на 25 табла, съдържащи документи, снимки, книги, каталози, фотоси, писма… Те са предоставени от фонда на Държавна агенция архиви, от архивите на БТА, БНТ, 15 чужди посолства, от личните архиви на проф. Иван Маразов, на Гаврил Лазов, на Александър Минчев, куратори на изложбите зад граница.Пред блясъка на съкровищата неведнъж са се възторгвали короновани особи, световни политици, прочути артисти. За начало на официалното представяне на тракийското изкуство по света се счита изложбата в „Пти пале”, Париж, през май – август 1974 г. 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.