четвъртък , 28 март 2024

Увеличава се честотата на диабет тип 1 и тип 2 сред децата, панагюрските ротарианци ще финансират изследване на кръвната захар на децата, чиито родители дадат съгласие

Глобалната заплаха от детски диабет Тип 1 е едно от най-разпространените хронични

детски заболявания, които засягат около 490 000 деца под 15 години. Честотата на диабет тип 1 сред децата се увеличава в много страни и около 78 000 деца под 15 години се очаква да развиват диабет тип 1 годишно в световен мащаб.
Младите хора днес са изправени и пред друга опасност, която застрашава способността им за постигане здравословно и успешно бъдеще.С нарастващите нива на затлъстяване в детска възраст и липсата на физическа активност в много страни  диабет тип 2 в детска възраст има потенциал да се превърне в глобален проблем на общественото здраве.
На този фон училищната система е жизнено важна среда за децата с диабет, особено що се отнася до самостоятелно управление на ден за дневни грижи и общо благосъстояние. През март 2005г. IDF пусна позиция изявление на ООН за правата на детето в
училище, заявявайки, че децата имат право да управляват своя диабет, без да бъдат изключени или дискриминирани в училищната среда.Позицията призова за всички деца с диабет да има индивидуален план, разработен в подход на сътрудничество с доставчици на здравно обслужване. Въпреки това данните показват,че много деца и юноши с диабет продължават да срещат пречки пред образованието и устоите на дискриминацията и стигмата, по-специално в страните с ниски и средни доходи  – там, където сме и ние. Училищни и национални политики често не признават специалните нужди на дете, което живее с диабет. 
Тези данни оповестиха от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Тази година Ротари клуб – Панагюрище подкрепя националната кампания „Деца и диабет в училище. Да поговорим за диабета“.Тази година тя започна в началото на март и ще продължи до декември. Неин организатор е Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Панагюрските ротарианци ще финансират  изследване на кръвната захар на всички деца, чиито родители са дали съгласието си за това чрез попълнена декларация. Ще бъдат обхванати децата от детските градини и  училищата на  територията на общините Панагюрище и Стрелча. Средствата ще бъдат събрани на 26 ноември, когато панагюрският Ротари клуб ще празнува 15 години от чартирането си.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.